Infektológ Sabaka: Pri delte sa môže infikovaným antigénové testovanie vypomstiť

TA3
27.7.2021 09:48

Pri delta variante, ktorý aktuálne naberá na sile aj na Slovensku, môžu infikovaným antigénové testy skôr uškodiť, než pomôcť. Pred ľuďmi, ktorí si vybrali namiesto očkovania testovanie, tak stojí ďalšie riziko.

testovanie koronavírus antigenove testy covid 1140pxl
TASR/AP

Delta sa na rozdiel od iných mutácií koronavírusu prejavuje najmä nádchou. Infikovaný si tak prvé príznaky ľahko pomýli. Navyše, ani testy v tomto prípade nemusia znamenať pomoc, práve naopak. Píše o tom portál Sme

Podľa infektológa Petra Sabaku sa môže stať, že nakazený absolvuje antigénový test, napríklad kvôli koncertu. Keďže je však ešte v inkubačnej dobe, dostane negatívny výsledok. "Antigénový test totiž nevie zachytiť žiaden variant, najmä deltu v inkubačnej dobe," upozorňuje portál. Testovaný tak získa falošný pocit bezpečia. "Za týždeň však taký človek môže mať zápal pľúc so zlyhávaním respirácie," cituje denník Sabaku s tým, že takýto pacient môže skončiť na kyslíku.

Antigénové testovanie je presnejšie, ak už ľudia prejavujú príznaky nákazy. Oveľa spoľahlivejší než antigén je výsledok PCR testovania, ktorý dokáže odhaliť koronavírus aj v inkubačnej dobe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok