Hřích o protestoch: Ľudia strácajú dôveru, môže to byť medzikrok k anarchii

TA3
28.7.2021 06:00

Pandémia sa preklopila zo zdravotnej roviny do tej politickej. Viac ako rastúce či klesajúce čísla pozitívnych či mŕtvych zaujímajú ľudí právne normy, ktoré parlament v súvislosti s manažovaním pandémie prijíma. Takzvané covid zákony vyvolali vlnu protestov. O tom, ako pandemické regulácie ovplyvňujú politický vývoj na Slovensku, sme hovorili so sociológom Václavom Hříchom.

Smer je na strane davu pred parlamentom. Bude hlasovať tak, ako žiadajú
TASR/Pavel Neubauer

Dve skupiny ľudí

Podľa Hřícha sa u nás málo komunikuje o tom, aké prínosy prinesie zaočkovanie. Skôr sa komunikuje o tom, v čom budú nezaočkovaní obmedzovaní. Očkovanie je podľa neho momentálne najmä veľmi zaujímavou politickou témou. Hřích poukázal na to, že viackrát zaznelo, že ľudia by sa nemali deliť do dvoch skupín. 

Ide podľa neho o paradox, keďže v politike veľmi často najmä pri hodnotových otázkach dochádza k deleniu ľudí na protikladné tábory. "Práve politické otázky rozdeľujú ľudí na dve skupiny," zdôraznil Hřích. "To rozdeľovanie je skôr komunikačné, ako reálne," myslí si.

V piatok sa pred Národnou radou SR zišla skupina protestujúcich, ktorí nesúhlasili s ďalšími protipandemickými opatreniami, ktoré majú zohľadniť očkovanie, a dokonca zablokovali vchod do parlamentu. Ďalšie protesty sa konali aj počas víkendu. Časť z týchto ľudí označil Hřích za známe tváre. Spomenul napríklad Občiansky tribunál. Niektorí nemajú problém zakričať a pohroziť, ale "ako to už pri protestoch býva", mnohí prišli len vyjadriť nesúhlas a nechali sa strhnúť davom, vysvetlil sociológ.

Pískali na každého

"Medzi protestujúcich vyšli politici, niektorí úspešne, niektorí menej úspešne, ale všetci sa stretli s určitým odporom. Aj tí, ktorí tam rečnili, si zažili chvíle, keď na nich kričali. To môže byť signál, že ľudia prestávajú veriť politikom ako takým," vyjadril sa Hřích. "A to môže byť jeden ďalší veľký problém," zhodnotil.

Keď ľudia prestanú dôverovať a poslúchať politikov, prestanú dôverovať aj zákonom, tvrdí Hřích: "Môže to byť medzikrok k anarchii." Poukázal však na to, že napríklad v porovnaní s pochodom za rodinu išlo pred pár dňami len o lokálne akcie.

Až tretia vlna pandémie príde aj k nám, následne prejde a podarí sa ju zvládnuť, tak ako všade inde na svete, aj u nás sa podľa Hřícha misky váh preklopia k stranám, ktoré zastupujú vládu a ktoré to zvládli. "Ak sa to zvládne," poznamenal sociológ.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok