Hřích: Veľa strán sa zastáva neočkovaných. Na tých očkovaných sa ako keby zabudlo

TA3
22.7.2021 07:00

Agentúra AKO zverejnila prieskum preferencií politických strán za júl. Čísla za posledné mesiace sú dôsledkom vyvrcholenia nespokojnosti s vládnou koalíciou, hovorí riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích. Tvrdí, že rastie počet strán, ktoré narábajú s témou vakcinácie či vymedzovania sa voči opatreniam. Preferencie týmto stranám stúpajú.

nr sr budova parlament 1140px (SITA/Ľudovít Vaniher)
SITA/Ľudovít Vaniher

Nespokojnosť s vládnou koalíciou

Hřích tvrdí, že aktuálne čísla v prieskumoch volebných preferencií za posledné mesiace sú dôsledkom vyvrcholenia nespokojnosti s vládnou koalíciou. Súčasné výsledky sú podľa neho podobné obdobiu v rokoch 2016 či 2017. Časť ľudí sa vracia k svojej dlhodobejšej politickej profilácii.

Z čísiel sa podľa neho zdá, že Smer má trochu staršiu cieľovú skupinu, Hlas oslovuje skôr voličov v strednom veku. „Zdá sa, že Smer oslovuje svojich bývalých voličov. On ich totiž nestratil len po voľbách odchodom Hlasu, ale aj pred voľbami,“ dodáva s tým, že časť z voličov si Smer berie späť.

Zároveň tvrdí, že rastie počet strán, ktoré narábajú s témou vakcinácie či vymedzovania sa voči opatreniam. "Zdá sa, že všetky tieto strany ako keby trochu stúpli.“. Tieto témy však podľa Hřícha zastavili rast preferencií vládnych strán. „Dokonca aj Sloboda a solidarita, ktorá rástla práve počas koaličnej krízy, tak aj u nej rast zastal.“.

Čísla Za ľudí sa nestihli zastabilizovať

Strana Za ľudí bola podľa Hřícha postavená na popularite bývalého prezidenta Andreja Kisku. “Svoju značku museli budovať nanovo, budovali ju počas obdobia, keď boli súčasťou vlády, ktorá riešila koronakrízu. To znamená, že priestoru možno nemali až tak veľa. Zároveň mali koaličnú krízu, ktorej sa aktívne zúčastňovali,” dodáva s tým, že všetky spomínané aspekty napomohli k tomu, že sa ich čísla nestihli zastabilizovať, čomu nepomohol ani vnútrostrannícky konflikt.

Popularita strany Sme rodina je zdá sa, podľa riaditeľa agentúry AKO, naviazaná na lídra Borisa Kollára. “Videli sme to napríklad, keď bol v nemocnici a prakticky vôbec nekomunikoval. Vtedy im popularita padala. Keď začal komunikovať znovu, popularita sa im vrátila,” dodal.

Málokto sa zastáva očkovaných

Hřích si myslí, že by u očkovaných mohol vzniknúť dopyt po tom, aby sa ich niekto začal zastávať. “Je veľa politických strán, ktoré sa zastávajú neočkovaných. Na tých očkovaných sa ako keby zabudlo,” tvrdí.

Keď sa z očkovaných stane väčšina, zda sá, že sa začne viac prihliadať na ich práva. “To bude možno zaujímavá cieľová skupina práve pre politické strany momentálne, lebo ich sa nezastáva nikto,” dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok