Fico sa nevzdáva, pre novelu o covid preukazoch sa obráti na Ústavný súd

TA3 TASR
27.7.2021 14:46

Opozičná strana Smer-SD sa pre novelu, podľa ktorej môže Úrad verejného zdravotníctva SR pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny covid preukaz, obráti na Ústavný súd SR.

Fico pre referendum ostro kritizoval prezidentku. Hlava štátu reagovala
TASR/Jaroslav Novák

Vyplýva to z vyjadrenia predsedu Smeru Roberta Fica, informoval hovorca strany Ján Mažgút.

"Vyzvali sme pani prezidentku, aby tento nezmyselný zákon z dielne vládnej koalície nepodpísala. Ale naopak, namiesto toho, aby využila svoju právomoc a podala tento zákon na Ústavný súd, tak sa rozhodla podpísať ho okamžite – v podstate v priebehu 24 hodín – od jeho prijatia. Preto nám neostáva nič iné, ako obrátiť sa na Ústavný súd," skonštatoval Fico.

Kritizuje prezidentku

Predmetná novela zákona podľa Fica rozdeľuje a diskriminuje spoločnosť. Nezaočkovaní ľudia sú podľa neho nútení k očkovaniu, pretože budú podliehať rôznym opatreniam a obmedzeniam, ktoré sú v rozpore s Ústavou SR. Predseda Smeru kritizuje, že prezidentka Zuzana Čaputová zákon podpísala.

Novelou zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia umožňuje Úrad verejného zdravotníctva SR prihliadať pri tvorbe protipandemických opatrení na digitálny covid preukaz. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu Covid-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová novelu podpísala v pondelok. Parlament o právnej norme rokoval v skrátenom legislatívnom konaní a schválil ju v nedeľu. Novela zákona začne platiť odo dňa vyhlásenia v Zbierke zákonov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok