Prezidentka podpísala očkovací zákon, ktorý schválil parlament

TA3 TASR
26.7.2021 22:45

Úrad verejného zdravotníctva bude môcť pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala.

 Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Novela umožňuje ÚVZ alebo regionálnemu úradu verejného zdravotníctva pri ohrození verejného zdravia nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, prekonaní ochorenia alebo o negatívnom výsledku testu.

Legislatíva hovorí o zavedení možnosti zohľadňovať očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pri prijímaní protipandemických opatrení ÚVZ. Zaočkovaní ľudia, tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, a negatívne otestovaní ľudia budú môcť po preukázaní sa COVID preukazom využívať "naplno" služby prevádzkovateľov, ktoré budú inak v rámci protipandemických opatrení obmedzené.

Parlament o právnej norme rokoval v skrátenom legislatívnom konaní a schválil ju v nedeľu (25. júla). Novela zákona začne platiť odo dňa vyhlásenia v Zbierke zákonov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok