Môžete sa bezpečne stretávať aj s nezaočkovanými priateľmi? Toto hovoria lekári

TA3
27.7.2021 06:00

Ak ste s nadšením absolvovali očkovanie aj preto, aby ste mohli opäť začať spoločensky žiť a stretávať sa s ľuďmi inak, ako online, neboli ste jediní. Trávenie času s priateľmi je jednou z výhod očkovania proti koronavírusu.

koronavírus ľudia rúška ilu 1140px (TASR/Erika Ďurčová)
TASR/Erika Ďurčová

Nezaočkovanosť a delta

Miera zaočkovanosti nenaplnila očakávania a vysoko infekčný variant delta sa rýchlo šíri. Čo znamená súčasná situácia pre posedenia v meste s priateľmi, spoločné grilovačky či ďalšie aktivity, ak ste zaočkovaní, ale vaši priatelia či rodinní príslušníci nie sú? Web Health píše o tom, čo je podľa expertov a pracovnkov verejného zdravotníctva bezpečné a aké preventívne opatrenia potrebujeme.

„Ak ste úplne očkovaní, väčšina interakcií pre vás predstavuje dosť malé riziko,“ hovorí pre Health Paul M. Thottingal, lekár a vedúci oddelenia infekčných chorôb. „Možno však budete chcieť vedieť o tom, či absolvovali očkovanie aj ostatní, aby ste si mohli premyslieť, ako môžete čo najviac minimalizovať riziko,“ hovorí. To, ako sa budeme správať, závisí od vlastného zdravia, zdravia ostatných v našom okolí a od tolerancie k riziku.

To môže znamenať nosenie respirátora či rúška, ak trávite čas v interiéri, napríklad v bare alebo reštaurácii, alebo aj keď sa stretávate vonku. „Myslím si, že vonku, na otvorenom priestranstve, ste v poriadku,“ hovorí doktor Thottingal.

Minimalizovať riziko

„Vo všeobecnosti platí, že ak by som sa mala stretávať s nezaočkovanými priateľmi, robila by som to iba vonku alebo s prekrytými hornými dýchacími cestami,“ hovorí profesorka urgentnej medicíny Megan L. Ranney. Aj keď sú očkovacie látky „super účinné“, nechcela by riskovať infekciu, ktorú by mohla preniesť na neočkované dieťa alebo rodiča.

Profesor infekčných chorôb William Schaffner navrhuje, aby sa deti naučili, ako udržiavať starých rodičov v bezpečí, a to tak, že počas návštevy budú mať rúška či respirátory a svojich starých rodičov objímu pri príchode aj pred odchodom, ale medzitým si udržia odstup.

Nezaočkované deti

Ak máte priateľov, ktorí majú neočkované deti, doktor Thottingal navrhuje, aby sa všetci v dome chránili pri návšteve rúškami. „Pre deti je dodržiavanie pravidiel ľahšie, ak majú všetci prekrytú tvár bez toho, aby ich ostatní vyčleňovali,“ hovorí.  Aj keď ste už absolvovali očkovanie, vy a vaši neočkovaní priatelia sa budete musieť stretávať s prekrytými hornými dýchacími cestami, ak používate verejnú dopravu alebo prechádzate cez dopravné uzly, ako sú letiská a vlakové stanice.

Americké Centrum pre kontrolu chorôb a prevenciu ubezpečuje plne očkovaných ľudí, že až na niekoľko dôležitých výnimiek je v poriadku pokračovať v predpandemických činnostiach bez rúšok alebo fyzického dištancovania sa. Je to preto, lebo sa ukázalo, že vakcíny sú vysoko účinné proti závažným ochoreniam spôsobeným koronavírusom, vrátane jeho variantov.

Dôležité je, že vakcíny sú na 95 percent účinné v tom, aby nás udržali mimo nemocnice, hovorí doktor Schaffner. Očkovanie tiež znižuje riziko, že sa staneme infekčnými a podstatne znižujú riziko prenosu choroby. Vakcíny sú tu na to, aby chránili zaočkovaných, „nie sú však dokonalé,“ pripúšťa. Práve tam do hry vstupujú ďalšie zmierňujúce opatrenia, napríklad respirátory či rúška.

Vplyv iných diagnóz a imunita

Ak ste boli očkovaní, ale váš imunitný systém je oslabený kvôli iným diagnózam či liekom, ktoré užívate, Centrum pre kontrolu chorôb a prevenciu odporúča vykonať ďalšie preventívne opatrenia, napríklad nosiť respirátor či rúško v interiéroch, ak lekár neurčí inak. Zatiaľ, čo vakcíny znižujú riziko šírenia koronavírusu, ľudia s oslabenou imunitou nemusia byť chránení, aj keď sú kompletne očkovaní.

Ak je váš imunitný systém narušený a nechcete sa vystaviť rizikám, nemali by ste sa ešte vzdať rúšok a respirátrov, zdôrazňuje doktorka Mirella Salvatorová, špecialistka na infekčné choroby.

„Dať sa zaočkovať je skvelá vec, ale nerobí to z vás supermana,“ vysvetľuje. „V súvislosti s mutáciami, ktoré sú prenosnejšie, je potrebné byť mimoriadne opatrní.“ Podobné rady má aj doktor Schaffner. Ak si myslíte, že vakcína neposkytuje optimálnu ochranu, „spoľahnite sa na prekrytie tváre a do tej miery, do akej sa budete cítiť pohodlne, udržiavajte spoločenský dištanc,“ hovorí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok