Triky ako zvládnuť horúčavy bez klimatizácie: Začnite hneď s číslom 7

TA3/bd
25.7.2021 14:20

Vlny horúčav sú náročné asi pre každého, ale môžu byť obzvlášť nepríjemné, ak nemáte klimatizáciu. Až polovica domácností udržuje svoje domy v nezdravých teplotách, a to aj počas horúčav. Našťastie existujú inteligentné a ľahké vylepšenia, ktoré vám pomôžu byť v relatívnom chlade, dokonca aj uprostred prudkého tepla.

Triky ako zvládnuť horúčavy bez klimatizácie: Začnite hneď s číslom 7
FreePik

Tu je niekoľko spôsobov, ako ochladiť svoj domov bez klimatizácie.

1. Vyťažte zo svojho ventilátora maximum

Umiestnite fľaše so zmrazenou vodou priamo pred ventilátor, ktorý bude šíriť ľadový chlad. Ďalší vylepšovák je, že na rám ventilátora dáte uterák navlhčený studenou vodou. Táto taktika okamžite pomôže šíriť ochladený vzduch.

Kľúčové sú predovšetkým stropné ventilátory, ktoré vytvárajú efekt veterného mrazu. V Amerike používané už desiatky rokov, u nás si ešte stále hľadajú svoju cestu. Ak ho doma máte, otočte motor tak, aby sa lopatky pohybovali proti smeru hodinových ručičiek, aby sa v lete vytvoril efekt vánku. 

klimatizacia Freepik

2. Využite nočný vánok

Za súmraku otvorte všetky okná aj dvere, čo podporí cirkuláciu vzduchu a umožní, aby sa do vášho domu dostal chladnejší vzduch. Umiestnite ventilátory v blízkosti dverí a okien, môžu pôsobiť ako výfukový systém, ktorý vytláča teplo z vášho domu. Na svitaní zase zatvorte okná a stiahnite aj rolety, aby ste znížilo množstvo slnka vstupujúceho dnu.

3. Zakryte okná

Cieľom je zabrániť priamemu slnečnému žiareniu vniknúť do vášho domova. Ak sú vaše bežné rolety a závesy slabé, zainvestujte do lepších zatemňovacích závesov, ktoré slúžia ako prirodzené izolátory miestnosti. Ak sa vám nič také nakupovať nechce, položte na okná (lesklou stranou von) hliníkovú fóliu. Niečo podobné, ako dávate v lete na predné sklo auta. 

klimatizacia FreePik

4. Rastliny umiestnite strategicky

Aj rastliny vedia blokovať časť slnka a udržiavať miestnosť chladnejšiu po celý deň. Rastliny v skutočnosti uvoľňujú prebytočnú vodu z listov do vzduchu, aby sa ochladili a ochladili tiež všetko okolo nich.

5. Odstráňte nepotrebné zdroje tepla

Kto potrebuje variť počas horúčav? Je logické vyhnúť sa používaniu zariadení ako je rúra na pečenie a sporák, najmä počas dňa. Namiesto toho grilujte vonku, alebo ak musíte variť vo vnútri, použite pomalý hrniec alebo hrnce, ktoré zabránia tomu, aby sa vaša kuchyňa zmenila na saunu.

Tip: Vymeňte všetky žiarovky za žiarivky, ktoré vyžarujú menej tepla a sú energeticky najefektívnejšou alternatívou.

klimatizacia FreePik

6. Barikáda v suteréne

Ak máte obývateľný suterén, zvážte, či by ste tam nemali hľadať úkryt, kedykoľvek pocítite nepríjemnú horúčavu. Počas leta horúci vzduch stúpa a horné poschodia našich domovov sa výrazne otepľujú. Prízemia sú výrazne chladnejšie a suterény majú často dokonalú teplotu, ak hľadáte trochu obývateľnú oázu.

7. Zamrazte posteľnú bielizeň

Ochladzujte plachty a vankúše tak, že ich vložíte do chladničky a vytiahnete tesne pred spaním. Môžete na ne použiť vákuové balenie.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok