Protest proti opatreniam v Paríži prerástol do potýčok s políciou, použiť museli slzný plyn

TA3 TASR
24.7.2021 19:35

Tisíce ľudí v sobotu vo Francúzsku protestovali proti návrhu zákona, ktorý vstup do reštaurácií a na iné miesta podmieňuje predložením dokladu o očkovaní proti ochoreniu COVID-19 alebo negatívnym výsledkom testu na covid. Agentúra Reuters informovala, že zhromaždenie v centre Paríža prerástlo do potýčok jeho účastníkov s políciou, ktorá proti davu použila slzotvorný plyn.

Protest proti opatreniam v Paríži prerástol do potýčok s políciou, použiť museli slzný plyn
TASR/AP

Protestné zhromaždenia proti očkovaniu, "obmedzovaniu slobody" a vládnym opatreniam súvisiacim s covidovou epidémiou sa v sobotu konali aj v Británii - v Londýne a Manchestri, kde sa účastníci protestu pokúsili zaútočiť na jedno z testovacích centier. Ako na svojom webe informovala denník The Sun, polícia im v tom zabránila.  

Snaha zabrániť lockdownu

Demonštranti vo Francúzsku, medzi ktorými boli aj prívrženci krajnej pravice a aktivisti protivládneho hnutia žltých viest, kritizovali aj nariadenie o povinnom očkovaní proti covidu týkajúce sa od septembra všetkých zdravotníkov a personálu v domovoch pre seniorov vo Francúzsku. O návrhu tohto zákona v sobotu začal rokovať francúzsky Senát. Dolná komora parlamentu ho schválila už v piatok.

Počet ľudí infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2 vo Francúzsku i v Británii v poslednom čase opäť stúpa a počet hospitalizovaných sa tiež zvyšuje. Vláda v Paríži sa snaží urýchliť tempo očkovania s cieľom chrániť zraniteľné obyvateľstvo i nemocnice pred náporom pacientov a zabrániť ďalšiemu lockdownu, konšttaovala agentúra AFP.

Viac než stotisíc ľudí v uliciach

Väčšina dospelých Francúzov je plne zaočkovaná a prieskumy verejnej mienky naznačujú, že väčšina Francúzov podporuje nové vládne opatrenia na boj s covidom.

Protesty proti vládnym opatreniam sa vo Francúzsku konali aj minulý víkend, keď do ulíc mnohých miest vyšlo viac ako 100-tisíc ľudí. Medzi nimi boli aj politici a aktivisti krajnej pravice a odporcovia politiky prezidenta Emmanuela Macrona vrátane sympatizantov hnutia žltých viest, ktorí využívajú vládne protipandemické opatrenia, aby oživili svoje protestné aktivity.

Hnutie žltých viest vzniklo v roku 2018 na protest proti vládnym opatreniam v ekonomike, ktoré jeho sympatizanti vnímali ako voči sebe nespravodlivé. Protesty žltých viest boli zvolávané pravidelne niekoľko mesiacov a vyznačovali sa násilnými potýčkami medzi demonštrantmi a políciou, ako aj ničením majetku štátu i súkromných osôb. Hnutie utlmilo svoje aktivity po tom, čo sa francúzska vláda začala zaoberať mnohými z námietok a návrhov demonštrantov.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok