Nagy nepostúpil do finále. V rozplavbách obsadil 23. miesto

TA3 TASR
24.7.2021 13:47

Slovenský plavec Richard Nagy obsadil v rozplavbách na 400 m pol.pr. na OH 2020 v Tokiu 23. miesto miesto časom 4:18,29 a nepostúpil do osemčlenného finále.

Nagy nepostúpil do finále. V rozplavbách obsadil 23. miesto
TASR/Michal Svítok

Nagy sa predstavil v druhej rozplavbe, v ktorej finišoval šiesty, keď v záverečnom krauliarskom úseku predstihol Hsing-Hao Wanga z Taiwanu a Maxima Šembereva z Azerbajdžanu. Nagy nenadviazal na vystúpenie z OH 2016 v Riu de Janeiro, na ktorých na polohovke vytvoril časom 4:13,87 nový národný rekord a obsadil konečné deviate miesto. Od postupu medzi elitnú osmičku ho delilo iba 33 stotín.

Tokijské rozplavby priniesli veľké prekvapenie, do bojov o medaily sa totiž neprebojoval domáci Japonec Deija Seto. Jeden z najväčších favoritov na zlato zaplával vo štvrtej rozplavbe čas 4:10,52, čo nestačilo na postup.

Po pretekoch neskrýval sklamanie

"Čakal som viac, chcel som, aby to bolo lepšie," uviedol po pretekoch pre TASR. Dvadsaťosemročný plavec neskrýval sklamanie ani po tom, čo zaplával svoje sezónne maximum: "Čas je najrýchlejší za uplynulé dva roky, ale stále je to málo. Najlepší plávali pod 4:10, to by som nedal, ani keby som utekal. Je to smutné vidieť, ako mi ušiel svet a už to bude asi len horšie."

Nagy nesplnil kvalifikačný A-limit pre účasť na OH, no vďaka pozvánke od Medzinárodnej plaveckej federácie (FINA) sa dostal na hry. V Japonsku sa ešte predstaví na 200 m motýlik. "Nemám očakávania, je to pre mňa doplnková disciplína. Na dnešnej polohovke však vyzeral dobre, aj bol celkom rýchly, skúsim zaplávať aspoň osobný rekord a slovenský rekord a napraviť si chuť."

Plavci majú preteky v modernom Aquatic Centre, v hale je však bez divákov menej kriku ako obyčajne. "Podmienky sú fajn, ale cítiť všade opatrenia proti koronavírusu. Hala je smutná, prázdna, ale ostatní plavci sedia po hale a atmosféra je celkom fajn," dodal Nagy.

Po účasti na OH v Riu v roku 2016 je na svojej druhej olympiáde, v Brazílii na polohovke vytvoril časom 4:13,87 min. nový slovenský rekord a obsadil konečné deviate miesto. Od postupu medzi elitnú osmičku ho vtedy delilo 33 stotín. V Riu však nebol na otváracom ceremoniáli, ten v Tokiu si už nenechal ujsť. "Bol som tam hodinu, prešiel som sa, do dvoch hodín som bol v hoteli. Takže bol som tam prvý aj posledný raz. Bol to pekný zážitok aj keď pred prázdnymi tribúnami," uzavrel pre TASR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok