Neštandardné. Môže to ovplyvniť vyšetrovanie, hovorí o odvolaní vedúcej tímu prokurátor

TA3 TASR
22.7.2021 18:45

Bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta považuje odvolanie vedúcej špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby Diany Santusovej za viac ako neštandardné. Vyjadrenie Remetu sprostredkoval hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

zvjs, kukláči, naka, 1140x
TASR/Martin Baumann

Vyšetrovací tím prešetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry. 

„Dnešné odvolanie vedúcej špecializovaného tímu ÚIS, ktorý je tvorený vyšetrovateľmi ÚIS a vyšetrovateľmi NAKA Prezídia Policajného zboru, je možné považovať za viac ako neštandardné, keďže dozorový prokurátor v postupe vyšetrovateľky nezistil žiadne procesné pochybenie, ktoré by odôvodňovalo prijatie príslušných opatrení,“ vyhlásil prokurátor. Doplnil, že odvolanie môže mať negatívny vplyv na ďalší priebeh vyšetrovania, keďže doposiaľ vyšetrovací spis má viac ako 3000 strán.

Potvrdil, že uznesenie vyšetrovateľa špecializovaného tímu o vznesení obvinenia z 20. júla 2021 trom osobám preskúmal dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava a na podklade vyšetrovacieho spisu konštatoval jeho zákonnosť a odôvodnenosť.

„Následne dňa 21. júla 2021 vo večerných hodinách aj podal návrh na vzatie do väzby obvineného Cs. D., z dôvodov útekovej, kolúznej a preventívnej väzby. Obvinený Cs. D. priznal spáchanie trestného činu, ktorý sa mu kladie uznesením o vznesení obvinenia za vinu,“ zopakoval prokurátor.

Po ďalších obvinených je vyhlásené pátranie. „Zároveň považujeme za neštandardné, že zo strany Prezídia PZ, došlo k prerušeniu prebiehajúceho zásahu pri zadržiavaní obvinených osôb, v dôsledku čoho sú dvaja obvinení na úteku,“ zdôraznil prokurátor.

Csaba Dömötör bol zadržaný v utorok 20. júla, pričom bol zároveň aj vypočutý. Pátranie je vyhlásené po Matejovi Z. zo zločineckej skupiny takáčovcov a podnikateľovi Petrovi P.

Dočasne poverený riaditeľ ÚIS Peter Scholtz vo štvrtok pozastavil činnosť Diany Santusovej, vedúcej špecializovaného tímu ÚIS, ktorý prešetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov NAKA. Činnosť tímu pozastavená nie je.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok