Pozastavili činnosť vedúcej tímu, ktorý prešetruje NAKA. Poslali ju aj na detektor lži

TA3 TASR
22.7.2021 13:14

Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Peter Scholtz pozastavil činnosť vedúcej špecializovaného tímu ÚIS Diane Santusovej. Tím bol zriadený na prešetrenie podozrení zneužívania právomocí príslušníkov NAKA. Jeho činnosť pozastavená nie je. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru ministerstva vnútra Barbara Túrosová.

Pochybnosti sa nepodarilo vyvrátiť

Podľa Denníka N to Scholtz urobil kvôli množiacim sa podozreniam, že Santusová nepostupuje v súlade so zákonom. Ak by sa podania na Santusovú potvrdili, mohli by podľa hovorkyne "zásadným spôsobom spochybniť nestrannosť, objektivitu a taktickú správnosť postupov vedenia tímu ÚIS".

Činnosť jej pozastavil po tom, čo vydala pokyn, aby kukláči zo Sobraniec skontrolovali operatívcov NAKA z tímu Očistec, ktorí vyšetrujú najvážnejšie kauzy. Scholtz tiež poslal Santusovú na detektor lži.

 "Napriek enormnej snahe sa doposiaľ využitými prostriedkami nepodarilo jednoznačne vyvrátiť všetky pochybnosti," skonštatovala Túrosová. Priblížila, že vedúca absolvovala personálny pohovor, začala sa kontrola a zabezpečili sa ďalšie podporné materiály. 

Tím beží ďalej

"V priebehu takto vykonávaných kontrolných opatrení však pochybnosti o objektivite a nestrannosti vykonávaných úkonov neustále pribúdali. Dočasne poverený riaditeľ ÚIS preto považuje za nevyhnutné svojím rozhodnutím pozastaviť činnosť vedúcej tímu ÚIS v uvedenom tíme do času, kým sa jednoznačne nepotvrdí alebo nevyvráti opodstatnenosť vzniknutých pochybností," informovala Túrosová. Ako zdôraznila, opatreniami nie je žiadnym spôsobom spochybňovaná zákonnosť doteraz vykonávaných trestnoprocesných úkonov tímu, ktorej garantom sú orgány prokuratúry.

Činnosť špecializovaného tímu podľa Túrosovej nie je pozastavená, prebiehajúce trestnoprocesné úkony budú naďalej vykonávané v zmysle stanovených plánov vyšetrovania, čo bude garantovať dočasne poverený vedúci tímu.

Úrad inšpekčnej služby vykonával tento týždeň úkony v súvislosti s kauzami Očistec a Judáš. V tejto súvislosti zadržali Csabu Dömötöra zo zločineckej skupiny takáčovci. Dôvodom má byť manipulovanie svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi v týchto prípadoch. 

Vyšetrovatelia ÚIS sa pokúšajú zadržať aj ďalších svedkov, ktorí vypovedajú v týchto kauzách. Vyhlásili preto pátranie po Matejovi Z. zo zločineckej skupiny takáčovcov a podnikateľovi Petrovi P. Portál aktuality.sk informoval aj o stredajšom (21. 7.) zásahu inšpekcie voči vyšetrovateľom NAKA. Operatívcom z tímu Očistec prehľadali auto cestou na Úrad špeciálnej prokuratúry v Pezinku. Príslušníci NAKA po zásahu podali trestné oznámenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok