Keď vitamíny, tak v želatínovej kapsuly: Uspokojíme aj vegetariánov

TA3/bd
22.7.2021 18:00

Želatína je vraj ideálnou hmotou na zapuzdrenie vitamínov, pretože nemá vôňu ani chuť a je ľahko stráviteľná. Nemá známe vedľajšie účinky, pokiaľ nie ste alergickí na živočíšne časti, ktoré sa na jej výrobu používajú. Neinteraguje s inými liekmi alebo doplnkami výživy. Pre vegetariánov a vegánov sa dokonca vyrába z morských rias.

Keď vitamíny, tak v želatínovej kapsuly: Uspokojíme aj vegetariánov
FreePik

Želatína sa vyrába varením kostí, väzov a šliach zvierat, ako sú kravy, ošípané a dobytok. Výsledkom je granulovaný svetlý materiál, ktorý pôsobí ako stužovadlo na želatínové dezerty. Okrem dezertov sa používa aj na obalovanie vitamínových kapsúl a gumovitých vitamínov. Aj keď už v obmedzenom množstve, vzhľadom na rastúci počet vegetariánov, pre ktorých je tento materiál tabu.

INFO: Želatínové kapsule sú ideálna forma pre ľudí, ktorí majú problémy s prehĺtaním.

tabletky FreePik

Náhrady želatíny

Ako stužovadlo sa používa množstvo želatínových náhrad. Zahŕňajú agar a karagén, oba vyrobené z morských rias. Guarová guma získaná z rastliny pôvodom z Pakistanu sa často používa aj v zmrzline a pudingu. Ďalšou želatínovou alternatívou je fermentovaný typ rias. Vitamínový výrobok so želatínou môže mať na zozname zložiek popis aj potravinová glazúra alebo potravinársky poťah.

Tip: Detské vitamíny a minerály namiesto želatíny používajú guarovú gumu.  

tabletky Pixabay

Kapsuly bez želatíny

Ak si chcete vyrobiť vlastné kapsuly doplnkov výživy, môžete si kúpiť prázdne kapsuly bez želatíny a naplniť ich vitamínovými práškami, bylinkami alebo čímkoľvek iným, čo by ste chceli užívať vo forme kapsúl. V lekárni vám ich naplnia na počkanie.

INFO: Negatívum želatínovej kapsuly je ten, že do nej nedokážete dostať toľko látok, ako do tabletky. Má aj obmedzenú rozpustnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok