Zahusťuje nám želatína v jedle krv? Asi budete prekvapení

8.7.2021 18:00

Ak máte ochorenie srdca alebo zlý prietok krvi do mozgu, obyčajne sa spoliehate na lieky na riedenie krvi ako je aspirín a warfarín. Ide o typy liekov, ktoré pomáhajú znižovať tvorbu krvných zrazenín. Aj niektoré potraviny môžu mať vplyv na to, ako rýchlo sa vám zráža krv.

Zahusťuje nám želatína v jedle krv? Asi budete prekvapení
Pexels

Želatína

Želatína je zmes bielkovín, ktoré sa rozpúšťajú v horúcej vode a po ochladení zhustnú. Je bezfarebná, bez chuti a zápachu. Poskytuje štruktúru množstvu rôznych druhov dezertov. Používa sa aj do paštét. Želatína pochádza z kolagénu nachádzajúceho sa vo zvieracích kostiach, pokožke, chrupavkách a spojivovom tkanive. Keď varíte mäso, šťava v panvici sa po vychladnutí sformuje do huspeniny z kolagénu.


zelatina Pexels

Trávenie želatíny


Kolagén síce zahusťuje tekutiny v potravinách, ale nezahusťuje vašu krv. Keď jete želatínu, enzýmy v žalúdku rozkladajú kolagén na malé bielkoviny. Tieto bielkoviny sa presúvajú do tenkého čreva a pomocou ďalších enzýmov sa štiepia na aminokyseliny. Aminokyseliny sa potom vstrebávajú a používajú sa na výrobu bielkovín nachádzajúcich sa vo vašich bunkách, svaloch a orgánoch.

zelatina Pexels

Zahustená krv


Pojem hustá krv sa vzťahuje na to, ako rýchlo sa vám zráža krv. Krvné doštičky sú bunky vo vašej krvi, ktoré podporujú zrážanie krvi. Za normálnych podmienok, pomáhajú zastaviť krvácanie, aby vám zachránili život pri otvorenom zranení. Ak sa vám však porania krvné cievy v dôsledku fajčenia alebo vysokého cholesterolu, krvné doštičky nerozoznajú rozdiel a naďalej tvoria zrazeniny, aby sa identifikované zranenie opravilo. Dodatočné krvné zrazeniny môžu spôsobiť upchatie krvných ciev a viesť k infarktu alebo mozgovej príhode.  

zelatina Pexels

Potraviny, ktoré zahusťujú krv


Vitamín K je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý hrá dôležitú úlohu pri tvorbe krvných zrazenín. Antikoagulačné lieky, ako je warfarín, účinkujú tak, že obmedzujú účinky vitamínu K. Ak užívate antikoagulačné lieky, musíte si dávať pozor na množstvo vitamínu K vo vašej strave, pretože môže znížiť ich účinnosť a zvýšiť riziko vzniku krvných zrazenín. Potraviny s vysokým obsahom vitamínu K sú napríklad kel, špenát, petržlen. Želatína ho neobsahuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok