USA a Nemecko dosiahli dohodu o dokončení Nord Stream 2 bez sankcií

21.7.2021 20:29

Spojené štáty a Nemecko dosiahli v stredu dohodu, ktorá umožní dokončenie plynovodu Nord Stream 2 do Európy bez toho, aby Nemecko či Rusko čelili novým americkým sankciám. Oznámila to Victoria Nulandová, námestníčka amerického ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti.

Nulandová americkému Kongresu oznámila, že vlády USA a Nemecka čoskoro poskytnú podrobnosti. Dohoda má vyriešiť obavy USA a krajín strednej a východnej Európy v súvislosti s možnými následkami výstavby tohto plynovodu. Americký Kongres, Ukrajina a Poľsko sa obávajú, že Nord Stream 2 oslabí energetickú bezpečnosť Európy.

Voči Ukrajine a Poľsku urobia určité ústupky

Stredajšia dohoda umožní dokončenie plynovodu bez toho, aby Nemecko či Rusko čelili novým americkým sankciám, píše AP s odvolaním sa na zdroje z prostredia amerického Kongresu. Výmenou za to USA a Nemecko podľa týchto zdrojov urobia voči Ukrajine a Poľsku určité ústupky.

USA a Nemecko majú podľa Nulandovej v súvislosti s plynovodom neskôr v stredu vydať spoločné vyhlásenie. Washington a Berlín sa zaviazali, že voči Rusku a nemeckým spoločnostiam, ktoré sa na výstavbe podieľajú, zavedú sankcie v prípade, ak bude Moskva plynovod využívať ako politickú zbraň.

Projekt Nord Stream 2 predstavuje veľkú zahraničnopolitickú dilemu pre administratívu amerického prezidenta Joea Bidena. Americkí predstavitelia z oboch politických strán, ale aj samotný prezident Biden majú už dlho obavy, že plynovod dá Rusku priveľkú moc nad dodávkami plynu do Európy, prípadne môže viesť až k odstaveniu plynu protivníkom Ruska - Ukrajine a Poľsku. Plynovod je však takmer dokončený a USA sú odhodlané zlepšiť vzťahy s Nemeckom, ktoré sa počas administratívy Donalda Trumpa narušili.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok