Ženské infekcie trápia v lete každú druhú Slovenku. Vieme, čomu by ste sa mali vyhnúť

TA3/zm
23.7.2021 08:00

Leto prináša okrem oddychu aj určité nástrahy, ktoré podľa štatistík pozná 40 až 50% žien. Reč je o intímnych infekciách, ktoré súvisia s horúcim počasím či kúpaním. Poradíme vám, ktorým situáciám či miestam sa vyhnúť a zminimalizovať tak riziko ženských problémov.

Ženské infekcie trápia v lete každú druhú Slovenku. Vieme, čomu by ste sa mali vyhnúť
Pexels/Polina Zimmerman

Teplo a vlhko sú dokonalým prostredím na tvorbu baktérii všeobecne. Intímne ženské partie nevynímajúc. Aj preto je leto obdobím, kedy sa s infekciou „tam dole“ stretáva priemerne každá druhá žena.

Bazén nie je lepší ako jazero

V prípade kúpania je riziko infekcie viac než jasné. Obzvlášť ženy by si mali dávať pozor, akú vodnú plochu budú využívať na plávanie či máčanie sa. Nie je pravda, že jazerá sú nebezpečnejšie ako bazény. Každé so sebou prináša iné nástrahy.

V prípade prírodnej vody nie je zrejmé, aká je jej kvalita a či sa v nej nenachádzajú riasy či sinice. No ani bazény nemusia byť ideálne, ak v nich nie je regulované pH. Príliš chemicky upravovaná voda môže narušiť prirodzené prostredie v ženských intímnych partiách. More z týchto možností vychádza najlepšie. Je to vďaka slanej vode, ktoré prípadné baktérie zabíja.

Rada existuje len jedna. Alebo dve. Vyberajte si, kde sa kúpete, a keď vyjdete z vody snažte sa prezliecť si mokré plavky a ísť do sucha. Vyhnete sa tým nie len gynekologickým, ale i urologickým problémom, keďže zo studenej vody môžete chytiť zápal močového mechúra.

Ak chcete ešte viac prevencie, gynekológovia odporúčajú špeciálne tampóny do vody, ktoré ženy chránia pred infekciami, alebo nasadenie probiotík aspoň raz týždenne.

Parfumované nie

Pri ženských hygienických potrebách ešte ostaňme. Počas horúcich dní, kedy sa nadmerne potíme, nie je ideálne ani používanie parfumovaných vložiek. Kombinácia potenia a chémie, ktorou vôňa na hygienických potrebách je, nie je vôbec šťastná.

Podobne vyberajte aj sprchový gél, čím menej parfumácie na intímne partie, tým lepšie. A o čo je vonku teplejšie, o to to platí viac.      

Bavlnená bielizeň

V dobe čipkovaných tango nohavičiek znie rada obliecť si klasickú bavlnenú bielizeň pomaly ako utópia. No pravdou je, že syntetika a miniatúrne tanga, ktoré sa všade zarezávajú, tvoria opäť živnú pôdu pre baktérie.

Ak je riziko pri teplotách okolo tridsiatky väčšie už len preto, že sa potíte, prečo tomu pomáhať ešte aj nevhodným oblečením. Bavlnené nohavičky klasického strihu zminimalizujú toto riziko a určite nájdete aj také, ktoré nebudú vyzerať ako z babičkinej skrine.

Nie je pravda, že jazerá sú nebezpečnejšie ako bazény. Každé so sebou prináša iné nástrahy.

Témy: bazén
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok