Trápi vás nadmerné potenie v podpazuší? Okrem antiperspirantov skúste aj toto

TA3/zm
22.7.2021 08:00

Potíme sa všetci a nemusia na to ani udrieť letné horúčavy. Je to normálne, no niekoho môže trápiť nadmerná produkcia potu, s ktorou si neporadia bežne dostupné antiperspiranty.

Trápi vás nadmerné potenie v podpazuší? Okrem antiperspirantov skúste aj toto
Pixabay/Nicola Giordano

Mokré mapy v podpazuší vám môžu byť nepríjemné a spôsobovať pocity hanby. Ak sa potíte až príliš a nepomáha bežne dostupný deodorant, existuje ešte niekoľko alternatív.  

Deo z lekárne

Bežne sme zvyknutí kupovať si antiperspiranty v drogérii, no určite ste si všimli, že podobný sortiment nájdete i v lekárni. Je to na to dôvod. Existujú totiž prípravky, ktoré fungujú proti potu silnejšie. Konkrétne obsahujú chlorid hlinitý, ktorý dokáž žľazy doslova uzatvoriť a neprepúšťať cez ne toľko potu.

Tento typ prípravkov väčšinou nenanášate na podpazušie tak často ako klasický antiperspirant. Aplikuje sa zväčša jedenkrát denne, najmä večer, a má určenú dĺžku používania, napríklad desať dní. Je to v podstate podobné ako pri liekoch, tiež majú predpísané svoje dávkovanie.

V prípade lekárenských produktov však nerátajte s tým, že by aj voňali. Túto funkciu neplnia, a tak je bežné kombinovať ich s vašim štandardným deodorantom.

Striebro proti potu

Okrem chloridu hlinitého funguje v boji proti poteniu aj striebro. Možno ste už zachytili deodoranty, ktoré majú prímes tohto vzácneho kovu. Ide síce o bežne dostupné výrobky, ktoré nájdete aj v lepšie vybavenej drogérii, rozdiel je však v cene.

U bežne sa potiacich ľudí sľubujú zastavenie nadmernej produkcie na niekoľko dní, no ak je vaše potenie až na hranici zdravotného problému, bude antiperspirant so striebrom fungovať len niekoľko hodín. Za pokus to však stojí.

Botox do podpazušia

Slovo botox sa väčšine spája s estetickou medicínou, táto výplňová látka však nemusí zlepšiť len vrásky na tvári, ale zastaviť tiež nadmernú činnosť potných žliaz.

Botulotoxín aplikovaný injekciou do podpazušia je pomerne častý zákrok aj u nás. Netrvá dlho, rieši sa priamo v ambulancii a je aj cenovo dostupný. Nadmerné potenie dokáže potlačiť až na niekoľko mesiacov.

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok