Antiperspirant ako jed? Odborníci vyšli s pravdou von

TA3/bd
19.7.2021 18:00

Antiperspirant zažíva v poslednej dobe zlé obdobie. Aktívnej zložke, ktorou je hliník sa dáva za vinu zdanlivo všetko, od rakoviny prsníka po demenciu. Niet divu, že v regáloch supermarketov dnes vidíte výrobky proti poteniu s veľkými nápismi ako „prírodné“ alebo „bez hliníka“.

Antiperspirant ako jed? Odborníci vyšli s pravdou von
Pixabay

Prečo sa potíme?

Hlavným cieľom potenia je ochladiť vás a regulovať telesnú teplotu. Po celom tele máte potné žľazy, ktoré sa nazývajú ekrinné žľazy a chrlia pot v reakcii na vysoké teploty. Žijú pod vašou pokožkou a sú spojené s vonkajším povrchom malým „kanálikom“. Pot je tvorený z 99 percent vodou, zvyšné percento predstavuje okrem iných látok zmes kyseliny močovej, kyseliny mliečnej a vitamínu C.

Potenie má aj iné spúšťače. Potíme sa, aj keď sme nervózni. Pot vyvolaný stresom uvoľňujú apokrinné žľazy, ktoré sa nachádzajú na pokožke hlavy, v slabinách a pod pažami. Apokrinný pot je hustejší a mastnejší ako ekrinický pot. A hoci je bez zápachu, prírodné baktérie na vašej pokožke vytvárajú štipľavú vôňu, keď ho rozložia.

potenie Pixabay

Antiperspirant vs dezodorant

Aj keď sa výrazy antiperspirant a dezodorant často zamieňajú, v skutočnosti ide o dva úplne odlišné produkty. Antiperspirant upcháva potné žľazy prísadou z hliníka, aby zabránil vylučovaniu potu. Znížením množstva potu sa znižuje aj zápachu. Dezodorant nie je navrhnutý tak, aby bránil vlhkému podpazušiu, ale skôr na to, aby zabrzdil pachy redukovaním baktérií spôsobujúcich zápach. Pracuje na báze alkoholu, vďaka čomu sa pH pokožky stáva kyslejším, čo ju robí menej atraktívnou pre baktérie.

Hliník a rakovina prsníka

Podozrenia okolo hliníka a rakoviny prsníka vznikli prvýkrát v 80. rokoch 20. storočia a vychádzajú zo skutočnosti, že nádory sa často vyskytujú v oblasti prsníkov v blízkosti podpazušia. Niektoré biopsie navyše odhalili, že zhubné prsné tkanivo obsahuje hliníkové usadeniny. Výskum však ukázal, že rakovinové tkanivo nemalo viac hliníka ako normálne tkanivo. Pokiaľ ide o nádory v blízkosti podpazušia, tkanivo je v tejto oblasti hustejšie a počet diagnóz je úmerný množstvu tkaniva.

Tip: Antiperspirant aj dezodorant sú zvyčajne napustené vôňou, ktorá maskuje nepríjemné arómy.

potenie Pixabay

Ďalšou obavou je, že škodlivé chemikálie v antiperspirante by sa mohli absorbovať do lymfatických uzlín pomocou škrabancov v podpazuší spôsobených holením. Pretože telo nemôže tieto látky vypotiť cez hliníkom upchaté žľazy, vedie to k hromadeniu toxínov spôsobujúcich rakovinu. Odborníci však majú iný názor. Telo filtruje toxíny obličkami a pečeňou, nie potnými žľazami.

Nakoniec, niektorí ľudia sa obávajú, či hliník neovplyvňuje estrogénové receptory prsných buniek a tak podporuje rast rakoviny. Ukázalo sa, že ani nič z toho neplatí. Ak používate antiperspirant, telo absorbuje iba nepatrné množstvo cca 0,012 percenta. To je oveľa menej, ako prijímate z potravy, ktorú konzumujete každý deň.

deo Pexels

Hliník a Alzheimerova choroba

Teória, že vystavenie sa hliníku môže viesť k Alzheimerovej chorobe, sa prvýkrát objavila v 60. rokoch, keď štúdie preukázali jeho zvýšené hladiny v mozgu pacientov. Aj keď sa v mozgu  vytvárajú hliníkové plaky, neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by preukázal, že aplikácia hliníka pod pažami ovplyvňuje mozog. Pamätajte, že soli hliníka sa neabsorbujú do vašej krvi, len sedia vo vašich potných žľazách, kým sa prirodzene nerozložia a nerozpadnú alebo sa nevymyjú.

Vedľajšie účinky 

  • Antiperspirant pravdepodobne nemôže za žiadne vážne zdravotné problémy, ale môžete sa stretnúť s jedným z týchto vedľajších účinkov: 
  • Niektorí precitlivelí ľudia majú kontaktnú dermatitídu. Zatiaľ čo kontaktnú dermatitídu môže vyvolať hliník, obvyklými vinníkmi sú vonné látky a výrobky na báze alkohol
  • Po holení používajte chladiaci gél alebo jemný zvlhčovač a potom počkajte 10 minút až hodinu, kým si dáte dezodorant alebo antiperspirant
  • Za tie nepekné žlté škvrny na oblečení nemôže pot. Je to vlastne antiperspirant, ktorý zanecháva zvyšky na textíliách

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok