Vo Vietname vyrobili skúšobnú dávku ruskej vakcíny Sputnik V

TA3 TASR
21.7.2021 12:21

Vo Vietname vyrobili prvú skúšobnú dávku ruskej protikoronavírusovej vakcíny Sputnik V. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Ruského fondu priamych investícií, ktorý vývoj vakcíny financoval.

Vo Vietname vyrobili skúšobnú dávku ruskej vakcíny Sputnik V
TASR/AP (ilu)

Testovacia dávka bola vyrobená v spolupráci s vietnamskou štátnou farmaceutickou spoločnosťou Vabiotech. Vzorky z tejto šarže dostane na kontrolu kvality Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie v Moskve, ktorý vakcínu vyvinul.

Dat Tuan Do, šéf spoločnosti Vabiotech, podľa AFP uviedol, že výroba Sputnika V "pomôže zabezpečiť kvalitné a cenovo dostupné" vakcíny pre Vietnam a ďalšie krajiny v regióne.

Schválená v 68 krajinách

Vietnam nedávno zaznamenal prudký nárast nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vláda tejto krajiny juhovýchodnej Ázie v snahe zastaviť šírenie nákazy prijala opatrenia, v dôsledku ktorých sa v karanténe ocitla asi tretina zo 100 miliónov obyvateľov. Navyše očkovanie vo Vietname prebieha pomaly - do pondelka tam bolo podaných iba 4,3 milióna dávok vakcín.

RDIF podpísal dohody o výrobe dvojdávkovej vakcíny Sputnik V s niekoľkými krajinami vrátane Indie, kde sa má ročne vyrobiť niekoľko stoviek miliónov dávok. RDIF tvrdí, že vakcína bola schválená v 68 krajinách a požiadal aj o registráciu v Európskej únii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok