Lejaky v Číne zatopili mesto vrátane metra. Armáda pristúpila k demolácii priehrady

TA3 TASR
21.7.2021 10:10

Čínska armáda zdemolovala výbušninami v noci na stredu v provincii Che-nan priehradu, aby tak vypustila povodňové vody, ktoré ohrozovali jednu z najľudnatejších administratívnych oblastí. V čínskom provinčnom hlavnom meste Čeng-čou zahynulo v súvislosti so záplavami najmenej 12 osôb.

K zdemolovaniu priehrady v meste Luo-jang došlo po tom, čo pri rozsiahlych záplavách v provinciálnej metropole Čeng-čou zahynulo najmenej 12 ľudí. Situácia v provincii, kde sa v dôsledku silných dažďov pretrhli niektoré priehrady a rieky sa vyliali z koryta, je podľa čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga "mimoriadne vážna", uviedli v stredu štátne médiá.

Úrady evakuovali doteraz 200.000 obyvateľov mesta Čeng-čou, kde prudké dažde zmenili ulice na rýchlo sa valiace rieky a spôsobili zaplavenie staníc metra a domov. Videá zverejnené na internete zachytávajú celé štvrte zatopené vodou, ktorá ľuďom siaha po pás, a vozidlá unášané kalnou, bahnitou vodou.

Záplavy, ktoré ničia cesty, domy i úrodu, zažíva Čína počas letných mesiacov bežne. Ničivý vplyv týchto javov sa však za ostatné desaťročia zhoršil aj v dôsledku výstavby nových priehrad a hrádz, ktoré odrezali rieky od neďalekých jazier a narušili prirodzené nivy, kam kedysi odtekali povodňové vody.

Čoraz častejšie a extrémnejšie atmosferické javy sú však aj preukázateľným následkom klimatických zmien, zhodujú sa vedci. Úhrn zrážok v tomto regióne bol za posledné tri dni podľa čínskych úradov najvyšší, odkedy sa tieto údaje začali pred 60 rokmi zapisovať. Na Čeng-čou napršalo toľko dažďa, ako bežne za celý rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok