Vyskúšajte tuhé šampóny, sú šetrné k životnému prostrediu a vlasy nezaťažia chémiou

TA3/zm
19.7.2021 16:00

Klasické tekuté šampóny máme všetci doma, dokonca viacero druhov. Vyskúšali ste vak už tuhé šampóny a poznáte ich výhody?

Vyskúšajte tuhé šampóny, sú šetrné k životnému prostrediu a vlasy nezaťažia chémiou
Pexels/Sarah Chai

Kedysi sme všetci používali tuhé mydlo a časom ho nahradilo tekuté, so šampónmi je to naopak. Vďaka trendu prírodnej kozmetiky a zníženia odpadovosti sa do popredia dostávajú tuhé šampóny. Majú množstvo výhod, kvôli ktorým stoja vyskúšanie.      

Cestovné balenie

Prvou výhodou tuhých šampónov je ich skladnosť, ktorú oceníte najmä v lete, ak sa chystáte na dovolenku. Jednak zaberú menej miesta a zároveň nehrozí ani žiadna katastrof s vyliatím. Plus, ak sa balíte len do príričnej batožiny, nebudete mať problém prejsť cez letiskovú kontrolu, ktorá obmedzuje tekutiny. S malou kockou tuhého šampónu teda ušetríte miesto v kufri aj opletačky.

Minimum odpadu

Z klasického tekutého šampónu po jeho minutí zbytočne ostáva plastový nádoba, pri tuhom tento problém nebudete mať. Zvyčajne je zabalený do papiera, ktorý sa ľahko recykluje.

Nielen obal, ale aj zloženie je v tomto prípade oveľa šetrnejšie. Väčšina tuhých šampónov je na prírodnej báze a neobsahuje toľko pridaných chemikálii. Syntetické látky ako sú sulfáty nemusia vašim vlasom a pokožke hlavy robiť dobre a ani o tom neviete. Keby to bol váš prípad, spoznali by ste rozdiel po používaní tuhého produktu po krátkom čase. Pokožka vás nemusí toľko svrbieť a vlasy môžu nadobudnúť stratený lesk a oveľa lepšiu kvalitu.

Zmena vlasov

Nech vás ale neprekvapí, že tuhé šampóny nepenia tak ako tekuté. Neznamená to, že ste si vlasy neumyli dostatočne, je to skrátka len o zvyku.

Po umytý tuhým šampónom môžete mať tiež dojem, že je váš vlas akýsi hrubší. Dôvodom je, že neobsahujú silikóny tak ako tekuté prípravky. Silikóny síce vlas obaľujú a robia ho na dotyk jemným a pružným, no z dlhodobého hľadiska sa vám vaša koruna krásy určite poďakuje, že ju nezaťažujete zbytočnou chémiou.

Chce to trpezlivosť

Ak prechádzate z klasického šampónu na tuhú a prírodnú verziu, chce to čas, kým si zvyknete. Nevzdávajte sa po pár umytiach, vydržte aspoň takých desať. Až vtedy sa vlasy začnú zbavovať chémie z klasického šampónu.

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok