Bieloruský súd poslal do väzenia 11 vysokoškolských študentov a pedagóga

TA3 TASR
16.7.2021 18:42

Súd v bieloruskej metropole Minsk v piatok odsúdil na tresty odňatia slobody 11 univerzitných študentov a jedného pedagóga. Desať študentov a učiteľ pôjdu do väzenia na dva roky a šesť mesiacov, jeden študent dostal dva roky.

Deväť rokov, veď mám mačky! Odsúdili blogerku, ktorá podľa Moskvy klamala o vojne na Ukrajine
Twitter/PanAm Post Espa

Vykonali razie v bydliskách novinárov

Odsúdení sa mali dopustiť porušovania verejného poriadku na jednom z vlaňajších protestov proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Je medzi nimi aj Alana Gebremariamová, splnomocnenkyňa bývalej prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej pre otázky mládeže a študentov. Bieloruské úrady v piatok takisto vykonali razie v bydliskách 18 novinárov a najmenej troch zadržali.

Úrady počas uplynulého týždňa zaradili na zoznam extrémistických materiálov používateľský účet politického aktivistu Siarheja Cichanovského v komunikačnej službe Telegram, uviedla v piatok agentúra Interfax. Zoznam bol zverejnený na webovej stránke bieloruského ministerstva informácií.
     

Znemožnili kandidovať Cichanovskému

Úrady minulý rok Cichanovskému znemožnili kandidovať v prezidentských voľbách, kde mal byť súperom dlhoročného prezidenta Lukašenka. Kandidatúru však neskôr ohlásila jeho manželka Sviatlana Cichanovská, ktorá v augustových voľbách podľa oficiálnych výsledkov získala len desať percent hlasov. Mnohí sa však domnievajú, že v skutočnosti dostala viac hlasov než Lukašenko, ktorý oficiálne zvíťazil. Výsledky týchto volieb neuznáva mnoho západných štátov ani Európska únia.

V Bielorusku po voľbách prepukli protesty, medzi hlavnými účastníkmi ktorých boli často univerzitní študenti, pripomína AFP. Bieloruské úrady niekoľko stoviek z nich zadržali a pokutovali a viac ako 150 študentov bolo vylúčených zo svojich škôl, uviedla ľudskoprávna organizácia Amnesty International v správe zverejnenej začiatkom tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok