Kŕče, vibrácie, pálenie: Z kundalini jogy sa môžete aj zblázniť!

TA3/bd
16.7.2021 18:00

Na západe je joga z väčšej časti odsunutá ako cvičenie s akýmisi ezoterickými bonusmi. Slovo „joga“ však znamená viac. S tisícročnou tradíciou cestu k vyššiemu vedomiu. Táto cesta môže byť fyzická, duševná alebo oboje, ako v prípade kundalini. Táto forma jogy pracuje s prvotnou tvorivou energiou. Kedy môže byť pre človeka nebezpečná?

Kŕče, vibrácie, pálenie: Z kundalini jogy sa môžete aj zblázniť!
FreePik

Prebudenie hada

Kundalini vo svojej bežnej podobe preniká do tela ako životná sila. Nachádza sa v spodnej časti chrbtice, v krížovej oblasti. Je to driemajúca energia, ktorá údajne pripomína hada, ktorý je okolo nás stočený. Táto energia predstavuje plný potenciál ľudského vedomia. Môžeme ju prebudiť rôznymi spôsobmi, napr. spevom alebo meditáciou. V niektorých prípadoch môže dôjsť k prebudeniu spontánne.

Energia vysokého napätia

Keď sa kundalini vyslobodí, ponáhľa sa do mozgu cez miechu. Na ceste odomyká vrstvu po vrstve mysle, čím ju oslobodzuje od svojej minulej negatívnej karmy, čo vedie k nádherným videniam. Nakoniec je človek oslobodený z „otroctva svojej bežnej pozemskej identity“ a dosahuje úplné spojenie s božským vedomím.

joga FreePik

Kde je problém? 

Kundalini sa prirovnáva k nervovému systému, k akejsi elektrine s vedením (nervy), obvodmi (čakry) a bránami alebo zámkami. Rovnako ako v každom inom elektrickom obvode, môže prúd kundalini poškodiť elektrickú mriežku a spôsobiť vážne duševné a fyzické choroby. Zatiaľ čo kanály, ktorými cestuje, zhruba korelujú s nervovým systémom, kundalini je forma jemnej energie, ktorú nemožno sledovať a monitorovať ako bežný nervový obeh.

Duchovná pohotovosť

Príliš rýchle prebudenie kundaliní nie je bez rizika. Problémy môžu nastať, keď sa energia presmeruje do bočných kanálov, ktoré lemujú miechu. Spolu s pocitmi extázy a blaženosti môže jogín pociťovať množstvo nepríjemných stavov, ktoré zahŕňajú pocity pálenia, intenzívne kŕče, vibrácie a trhanie.

joga FreePik

Objavujú sa nekontrolovateľné emócie a celý proces pripomína psychotický stav. Niektorí ľudia, ktorí boli v detstve týraní, pociťujú obrovský strach, pretože prebudenie odomkne dlho potlačované spomienky na traumu.

Potreba guru

Kundalini joga je akýsi transformačný proces, ktorý v sebe zahŕňa silné energetické prúdy. Ideálne by sa mala „aktivovať“ vo vhodnom čase a pod dohľadom guru, ktorý dokáže správne riadiť jej vývoj. Ak sa prebudí bez náležitého vedenia, môže byť surová, ničivá a zanechať poškodenie aj na psychike. Ak neveríte na tisícročné cvičenie z východu, treba iba vyskúšať a nebyť skeptickí...  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok