Spoveď, zumba, šach i joga. Pre väzňov pripravili rôzne aktivity

TA3 TASR
4.4.2021 11:46

Väznené osoby v slovenských ústavoch budú mať počas veľkonočných sviatkov aj napriek obmedzeniam možnosť pristúpiť k sviatosti zmierenia a individuálnou formou realizovať duchovnú činnosť. Informovala o tom hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

Spoveď, zumba, šach i joga. Pre väzňov pripravili rôzne aktivity
SITA/AP (ilustračné)

Turnaje v nohejbale, šachu, dáme, biliarde

"V prípade nepriaznivej situácie budú duchovné obrady odsúdeným sprostredkované prostredníctvom rozhlasového a televízneho vysielania. V nemocnici v Trenčíne bude zabezpečené pre väznené osoby prijatie sviatosti zmierenia, sviatosti pomazania chorých, možnosť rozdávania svätého prijímania pre ležiacich pacientov a imobilných pacientov," priblížila Kacvinská.

ZVJS počas sviatkov pripravil pre väznené osoby rôzne kultúrno-osvetové činnosti. "Veľkonočné zvyky a tradície si väzni môžu pripomenúť formou prednášok na rôzne témy, besied a kvízov, ktoré sa však budú realizovať individuálne po celách. V ústavoch budú zabezpečené turnaje v nohejbale, šachu, dáme, biliarde, v stolnom tenise a sú pripravené aj športové súťaže, ako napríklad drepy na čas, prekonaj sa - športová súťaž vo výdrži crossfit. Odsúdené ženy majú naplánované cvičenie, ako je zumba, joga, a hranie vybíjanej či bedmintonu," povedala hovorkyňa.

Už druhý rok budú veľkonočné sviatky v ústavoch prebiehať za dodržiavania prísnych protiepidemických opatrení, s rúškom na tvári. "Napriek obmedzeným možnostiam sa personál zboru bude snažiť vytvoriť sviatočnú atmosféru a jednotlivé aktivity prispôsobiť aktuálnej pandemickej situácii," objasnila.

Veľkej noci prispôsobili i väzenskú stravu

Aj strava počas veľkonočných sviatkov je podľa jej slov prispôsobená kultúrnym a náboženským zvyklostiam, ale aj tradíciám v jednotlivých regiónoch, s prihliadaním na zdravotný stav väznených osôb. Súčasťou menu sú jedlá zo zemiakov, špenátu, varených vajec, hydinového i bravčového mäsa a nechýbajú ani ryby a tradičné údeniny. Čo sa týka dodržiavania pôstu, je to na individuálnom rozhodnutí väzňov.

Ako priblížila, na Veľkonočný pondelok sa bude príkladom podávať na obed zeleninová polievka, prírodný bravčový rezeň, dusená ryža, šalát alebo frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi, morčacie prsia na šampiňónoch, americké zemiaky atď. Na večeru budú mať opekanú salámu, hrachovú kašu s cibuľou alebo zapekanú zeleninu s varenými zemiakmi a červenou repou. K 31. marcu sa v slovenských ústavoch nachádzalo 10.350 väznených osôb, z toho bolo 1525 obvinených a 8825 odsúdených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok