Záplavy v Nemecku si vyžiadali vyše 40 obetí. Desiatky sú nezvestné

TA3 TASR
15.7.2021 09:03

Počet obetí rozsiahlych záplav, ktoré v stredu zasiahli západnú časť Nemecka, sa zvýšil na najmenej 42. Desiatky osôb sú nezvestné, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na nemeckú políciu.

Najmenej 18 ľudí prišlo o život v okrese Ahrweiler v spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Silné dažde a záplavy zasiahli aj Severné Porýnie-Vestfálsko. Polícia v meste Kolín nad Rýnom informovala o 20 obetiach v tomto regióne.

Merkelová vyjadrila rodinám sústrasť

Ku katastrofe v Nemecku, ktorú spôsobilo extrémne počasie, sa vo štvrtok okolo 16.00 h z nemeckého veľvyslanectva vo Washingtone vyjadrí i kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa momentálne nachádza na návšteve Spojených štátov. Oznámil to hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert, uviedla agentúra DPA. 

Už predtým sa Merkelová k nešťastiu vyjadrila na Twitteri: "Som otrasená z tejto kastastrofy, ktorá zasiahla toľkých ľudí v zaplavených oblastiach." Poďakovala sa záchranárom a vyjadrila sústrasť rodinám obetí. 

Počas noci sa v dôsledku záplav zrútilo šesť domov a ďalšie boli poškodené. Nemecko do postihnutých oblastí vyslalo príslušníkov armády. Záplavy zasiahli aj ďalšie krajiny v západnej časti Európy, píše agentúra AP. Polícia v belgickom meste Liege obyvateľov upozornila, aby dodržiavali preventívne opatrenia pred záplavami. Mnohí ľudia museli tiež opustiť svoje domovy.

V holandskom meste Valkenburg v noci na stredu evakuovali niekoľko zariadení vrátane hospica. Holandská vláda do provincie Limburg na juhu krajiny v stredu poslala približne 70 vojakov. Záplavy hlásili i v severnej časti Francúzska a v Luxembursku, kde hasiči evakuovali desiatky ľudí.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič na Twitteri napísal, že EÚ na žiadosť Belgicka aktivovala mechanizmus civilnej ochrany.

Pomoc zo strany EÚ prisľúbila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Vo svojich myšlienkach som s rodinami obetí zničujúcich záplav v Belgicku, Nemecku, Luxembursku a Holandsku i s tými, ktorí prišli o svoje domovy," napísala na Twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok