Stop retušovaniu na sociálnych sieťach, nórsky zákon by mal zakázať upravené fotografie

TA3/zm
15.7.2021 08:00

Pri pohľade na sociálne siete môže mať nejedna žena dojem, že nie je dostatočne krásna. Facebook či Instagram nám denne ponúkajú obrázky, ktoré sú upravené k dokonalosti, a to sa prestalo páčiť Nórom natoľko, že chcú zaviesť nový zákon.

Stop retušovaniu na sociálnych sieťach, nórsky zákon by mal zakázať upravené fotografie
Pexels/Olya Kobruseva

Štíhla postava, dokonalé krivky, bezchybná pleť, plné pery, biele zuby... To je len zlomok toho, čo na sebe ženy, ktoré sú aktívne na sociálnych sieťach, upravujú. Stačí pár klikov v programe na retušovanie a z každej je krásavica. Lenže obyčajným ženám to ničí sebavedomie a spôsobuje psychické problémy.

Zákon od feministiek

Nórske feministky sa preto rozhodli bojovať za presadenie zákona, ktorý by zakazoval extrémnu retuš fotografií na sociálnych sieťach. Zákon je dokonca už tak ďaleko, že ho podporilo ministerstvo pre deti a rodinné záležitosti. Ich snahou je, aby sa na internet vrátila prirodzenosť a nevytvárali si nielen ženy, ale najmä deti ilúzie o tom, ako má človek vyzerať.

Zatiaľ je zákon len v plienkach, a v úvode by sa mal aplikovať na osoby, ktoré sa  živia na sociálnych sieťach ako influenceri. Ak majú sponzorovanú fotografiu alebo na nej propagujú nejakú spoluprácu s inou firmou, nesmie byť po novom prehnaná cez filtre, ktoré by skresľovali realitu.

Keď zákon prišiel v Nórsku do hlasovania, podporilo ho 72 úradníkov a len pätnásti boli proti, čo sú pomerne pozitívne čísla. Horšie sú na tom štatistiky, ktoré ukázali, že väčšina mladých žien do tridsiatky chce ísť na plastickú operáciu práve kvôli vplyvu sociálnych sietí.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok