Kováčiková sekretárka tvrdí, že si pýtal aj písomnosti z vecí, ktoré nedozoroval

TA3 TASR
14.7.2021 14:28

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik si od sekretárky Milady Masarykovej občas vyžiadal vyhľadať spis a vytlačiť konkrétne písomnosti aj z vecí, ktoré nedozoroval. Masaryková to v stredu uviedla pred sudkyňou Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v rámci procesu s Kováčikom.

Kováčiková sekretárka tvrdí, že si pýtal aj písomnosti z vecí, ktoré nedozoroval
TASR/Jaroslav Novák

"Ja som v tom nevidela žiadny problém, keďže som vychádzala z toho, že ako špeciálny prokurátor mal na takéto veci právo," podotkla svedkyňa s tým, že zo svojej pozície mala prístup ku každému spisu. Ozrejmila, že má bezpečnostnú previerku Národného bezpečnostného úradu na stupeň prísne tajné.

S Makóovým menom sa nestretla

Dodala, že obžalovaného pozná od apríla 2004, pričom od mája 2005 bola jeho sekretárkou. Vybavuje všetku poštu, ktorá, ako tvrdí, je na Úrad špeciálnej prokuratúry doručovaná a prešla lustráciou. "Ja k nej pripojím pokynový lístok a takto ho predložím špeciálnemu prokurátorovi. Ten na pokynový lístok podľa druhu pošty dopíše riaditeľa odboru, ktorému je to následne predložené s tým, aby on vec pridelil konkrétnemu prokurátorovi," spresnila.

Nespomína si, že by dostala pri triedení pošty od obžalovaného požiadavku v súvislosti s Ľudovítom Makóom. "Ja som sa s týmto menom vôbec nikdy nestretla, nepamätám sa na to," zdôraznila.

Obžalovaný Dušan Kováčik vysvetlil, že do systému, kde sa nachádzajú vyšetrovacie spisy, majú prístup aj ďalší prokurátori a funkcionári. "Prístup mal aj zástupca riaditeľa odborov a celé vedenie Generálnej prokuratúry SR," podotkol s tým, že Masarykovú zväčša požiadal dohľadať spis v súvislosti s informovaním verejnosti hovorkyňou úradu alebo v snahe predísť duplicite spisov.

Masaryková vo svojej výpovedi uviedla, že počas dňa prichádzalo ku Kováčikovi na návštevu viacero prokurátorov. "Nepamätám sa na žiadnu mimoriadnu udalosť v súvislosti s týmito návštevami. Utkvela mi v pamäti len jedna hádka medzi obžalovaným a prokurátorom, doktorom Hrivnákom," dodala s tým, že počas hádky opustila priestory sekretariátu, čo jej potom obžalovaný vytkol.

V stredu pokračuje piaty pojednávací deň procesu s obžalovaným Dušanom Kováčikom. Bývalý špeciálny prokurátor čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok