Pellegrini vyzval šéfa štátnych rezerv na odchod. Matovič by mal skončiť tiež

TA3 TASR
14.7.2021 13:00

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf by mal odstúpiť z funkcie v súvislosti s nákupom antigénových testov od trnavskej firmy. Na odchod ho vyzval expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Kto Rudolfa motivoval?

Pellegriniho výzva prišla v súvislosti s konštatovaním Úradu pre verejné obstarávanie, že pri nákupe testov SŠHR porušila princíp transparentnosti a rovnakého zaobchádzania. Ak tak Rudolf sám neurobí, podľa Pellegriniho by ho mala odvolať vláda na najbližšom rokovaní. 

Zároveň Pellegrini vyzval na odchod z funkcie expremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Avizoval, že v strane vyzvú ÚVO aj Najvyšší kontrolný úrad, aby preverili všetky nákupy testov či zriadenie mobilných odberových miest.

"Vyzývame predsedu SŠHR, aby sa vzdal svojej funkcie ako politické gesto," uviedol Pellegrini s tým, že tak má Rudolf doznať svoju chybu a prípadne aj ukázať, kto mu ju kázal spraviť alebo ho na to motivoval. Podčiarkol, že súčasná vláda ľuďom sľubovala transparentnosť a efektívne narábanie s verejnými financiami. 

Matovičova politická zodpovednosť

Ak šéf SŠHR neodstúpi sám, mala by preto podľa Pellegriniho konať vláda a premiér Eduard Heger (OĽANO) by mal dokázať, že svoje sľuby myslel vážne. Prejaviť politickú zodpovednosť by mal podľa Pellegriniho aj minister Matovič. Myslí si, že Matovič by mal úplne odísť z verejného života. Hovorí o škandále najhrubšieho zrna. 

Matovič ešte ako premiér totiž podľa Pellegriniho prinútil ľudí na Slovensku dať sa testovať antigénovými testami kúpenými od trnavskej firmy Eurolab Lambda len preto, aby ich štát minul a aby tak mohla koalícia prihrať "kšefty" spriaznenej firme. 

"Igor Matovič sa ukázal ako človek, ktorý všetkých oklamal," poznamenal Pellegrini s tým, že pred voľbami sľuboval niečo iné a hral sa na "najspravodlivejšieho zo spravodlivých".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok