Inflácia na Slovensku poskočila, môžu za to vyššie ceny potravín aj bývania

TA3 TASR
14.7.2021 09:51

Júnová inflácia poskočila na 2,9 %, čo je najvyššia hodnota od februára 2020. Informoval o tom Štatistický úrad SR. Infláciu najnovšie ťahali nahor opäť rastúce ceny potravín, ale aj vyššie ceny za bývanie, najmä položky, ktoré sú ovplyvnené cenami stavebných materiálov.

Ako stúpajú ceny

Medzimesačne ceny v júni vzrástli o 0,6 %, tempo rastu voči predošlému mesiacu bolo o niečo pomalšie (0,8 %). Ceny rástli všade okrem odboru vzdelávania. Ceny v odbore bývania a energií medzimesačne vzrástli o 1,1 %. Vplyv na to mali najmä vyššie ceny v zložke imputované nájomné (zohľadňuje náklady na vlastné bývanie) o 2,6 %. "Toto zvýšenie naďalej ovplyvňovali drahšie stavebné materiály. Rýchlejšie rástli aj ceny na údržbu a opravu obydlia (o 1,7 %)," dodali štatistici.

Aj v júni pokračoval rast cien potravín miernejším tempom ako v máji, počas šiesteho mesiaca sa zvýšili o 0,5 %. Zdraželo najmä ovocie o 3,4 %, oleje a tuky o 1,5 % a mäso o 1,2 %. Z potravín klesli ceny chleba a obilnín, mlieka, syrov a vajec a zlacnel aj cukor a cukrovinky. Po dvoch mesiacoch poklesu opäť rástli ceny nealkoholických nápojov o 1,8 %, hlavne ceny minerálnych vôd, nealkoholických nápojov a štiav.

Medzimesačne rástli aj ceny v odbore reštaurácií a hotelov, v ktorých ubytovacie služby vzrástli o 1,1 % a stravovacie služby o 0,9 %. V odbore rekreácie a kultúry sa zvýšili ceny rekreačných a športových služieb o 1,7 % aj organizované dovolenkové zájazdy o 2,6 %.  

Vplyv ceny palív

Index spotrebiteľských cien sa v júni oproti máju zvýšil v domácnostiach zamestnancov o 0,6 %, domácnostiach dôchodcov o 0,8 % a v nízkopríjmových domácnostiach o 0,5 %. Medziročná hodnota inflácie v júni stúpla na 2,9 %. Aj v júni sa na vyššom celkovom raste cien podieľali najmä ceny palív a mazadiel (medziročne o 21,7 %) v rámci odboru dopravy. Rástli tiež ceny za nákup dopravných prostriedkov.

"Už štvrtý mesiac ovplyvňuje infláciu aj rast cien v odbore alkoholických nápojov a tabaku ovplyvnený zvýšením cien tabakových výrobkov po úprave daní (o 16,5 %) a v júni tiež nový vplyv vyšších cien destilátov (o 2,5 %)," poznamenal úrad.

V odbore potravín a nealkoholických nápojov zaznamenali štatistici prvýkrát v tomto roku medziročný rast o 1,4 %. Pod úrovňou minulého roka boli iba ceny ovocia (o 5,2 %) a cukor a cukrovinky (o 0,1 %). Medziročne platili spotrebitelia viac najmä za zeleninu o 7,9 %, oleje a tuky o 7 % a najnovšie za nealkoholické nápoje o 2,8 %.

Bývanie a energie

V odbore bývania a energií sa rast cien zdynamizoval na 1,2 %. Tlmiaci účinok zlacnenia energií od začiatku roka aktuálne prerušil najmä ďalší rast cien stavebných materiálov, ktorý sa odrazil vo zvýšení imputovaného nájomného o 6,3 %. Index spotrebiteľských cien sa v júni medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 2,9 %, za domácnosti dôchodcov o 2,8 % a za nízkopríjmové domácnosti o 2,7 %.

V súhrne za šesť mesiacov roka v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2020 sa spotrebiteľské ceny v priemere zvýšili o 1,6 %. Medziročne za šesť mesiacov sa index spotrebiteľských cien zvýšil za domácnosti zamestnancov o 1,7 %, za nízkopríjmové domácnosti o 1,5 %, za domácnosti dôchodcov o 1,3 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok