USA a Kanadu trápia extrémne horúčavy, v niektorých častiach preventívne uzavreli cesty

TA3 TASR
12.7.2021 07:31

Milióny ľudí na západe Spojených štátov sa museli v nedeľu vyrovnávať s novou vlnou horúčav, pričom na západe Kanady po náraste teplôt preventívne uzavreli niektoré cesty, obmedzili železničnú dopravu a nariadili nové evakuácie. V oboch krajinách sa tiež rozšírili lesné požiare.

V kanadskej provincii Britská Kolumbia evidovali v nedeľu ráno miestneho času 298 lesných požiarov. Kanadská vláda oznámila nové mimoriadne opatrenia na zabránenie vzniku ďalších po tom, ako len za uplynulý víkend vypuklo 50 požiarov.

V USA Národná meteorologická služba medzitým varovala, že nebezpečná vlna horúčav postihne veľkú časť západu krajiny, pričom pretrvá aj najbližšie dni a je pri nej možné dosiahnutie nových teplotných rekordov.

V Death Valley namerali 53,3 stupňov

V kalifornskej Doline smrti (Death Valley), často najhorúcejšom mieste v USA, v nedeľu namerali 53,3 stupňa Celzia. V Las Vegas v štáte Nevada vystúpil teplomer na 45,6 stupňa Celzia po sobotňajších 47 stupňoch.

Na západe USA cez víkend tiež bojovali s lesnými požiarmi. Pri zrútení lietadla nasadeného na pozorovanie požiaru v sobotu v Arizone zahynuli obaja členovia posádky. Lesné požiare sa šírili aj v Oregone a Kalifornii, kde minulý týždeň pre extrémne horúčavy a ohrozenie energetických dodávok požiarmi vyhlásili núdzový stav. Kalifornský guvernér Gavin Newsom tiež obyvateľov najľudnatejšieho štátu USA požiadal o šetrenie elektrinou a vodou.

Lytton takmer úplne vyhorel

Len začiatkom mesiaca zasiahla severozápad USA a západnú Kanadu vlna horúčav s teplotami do takmer 50 stupňov Celzia, ktoré prispeli aj k početným úmrtiam. V kanadskej obci Lytton 260 kilometrov severovýchodne od Vancouveru vtedy namerali 49,6 stupňa Celzia, čo bolo výrazne viac ako dovtedajší kanadský rekord 45 stupňov. O niekoľko dní neskôr Lytton takmer úplne vyhorel.

Predošlý mesiac bol podľa amerických úradov s priemernou teplotou 22,6 stupňa Celzia najhorúcejším júnom v Spojených štátoch od začiatku vedenia príslušných záznamov pred 127 rokmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok