Prokurátor Novocký na súde: Kováčika zaujímalo, kto ide na rozhodovanie o Kudličkovi

TA3 TASR
13.7.2021 10:43

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa zaujímal o väzbu šéfa zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomíra Kudličku. Pred rozhodovaním mal kontaktovať zastupujúceho prokurátora Juraja Novockého s otázkou, kto ide na rozhodovanie o väzbe.

Na utorkovom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu to uviedol v súčasnosti európsky prokurátor zastupujúci Slovensko Novocký.

Deň alebo dva pred rozhodnutím ma kontaktoval pán doktor Dušan K. a pýtal sa ma, kto ide na rozhodovanie. Na čo som mu odpovedal, že tam ide doktorka Godžová. Zároveň sa pýtal, či je v práci. Neviem, či v tom okamihu bola, ale po skončení toho telefonátu som kolegiálne, alebo priateľsky, povedal doktorke Godžovej, že sa Dušan K. zaujíma o to, kto ide na to konanie,“ povedal svedok. Vnímal ako normálnu vec, že sa na to jeho nadriadený pýtal, keďže sa na ňom nemohol zúčastniť dozorový prokurátor v danej veci.

Godžovú poslal na súd Novocký

Novocký potvrdil, že v čase rozhodovania o nahradení väzby pre vtedy obvineného Kudličku bol dozorový prokurátor prípadu Michal Stanislav na dovolenke. Zastupovať ho mal prokurátor Tomáš Honz, ten sa však podľa Novockého nemohol na konaní zúčastniť. „Preto bolo mojou povinnosťou ako zastupujúceho riaditeľa zabezpečiť účasť na tomto úkone. Vzhľadom na prítomnosť prokurátorov na pracovisku a ich pracovné povinnosti som oslovil kolegyňu Godžovú, ktorá mala v ten deň plánované konanie v Banskej Bystrici,“ podotkol.

Nepodanie sťažnosti voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu o prepustení Kudličku na kauciu Novockého prekvapila. „Ale nemal som podrobnú znalosť o stave vyšetrovania v tejto veci,“ zdôraznil s tým, že aj preto nevedel posúdiť, či boli naďalej vo veci dôvody na väzbu. Tvrdí, že prokurátorka Godžová nebola po rozhodnutí súdu „vo svojej koži“.

Kováčika zaujímali citlivé kauzy

Svedok doplnil, že dozorový prokurátor kauzy Stanislav nebol po príchode z dovolenky s rozhodnutím spokojný. Myslí si, že očakával podanie sťažnosti v prípade prepustenia z väzby. Nepamätá si, či mala udalosť na Úrade špeciálnej prokuratúry alebo na Generálnej prokuratúre SR nejakú dohru.

Novocký priblížil, že bývalý špeciálny prokurátor sa v minulosti zaujímal najmä o citlivejšie a mediálne zaujímavejšie kauzy, ktoré dozoroval. „Výslovný pokyn v zmysle zákona som od obžalovaného nikdy nedostal, v asi dvoch alebo troch veciach obžalovaný vykonal úkon za mňa alebo rozhodol, že úkon vykonaný nebude. Ale keďže nie som v týchto veciach zbavený mlčanlivosti, nebudem sa vyjadrovať konkrétne, o čo išlo," zhrnul.

Novocký nepochybuje, že rozhodnutie o nepodaní sťažnosti proti prepusteniu z väzby bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku odobril Dušan Kováčik. Povedal to novinárom po výpovedi pred Špecializovaným trestným súdom.

Kudličku v roku 2017 Špecializovaný trestný súd prepustil z väzby na kauciu, pričom prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Blanka Godžová voči rozhodnutiu nepodala sťažnosť. „Nemyslím si, že mi priamo povedala, že s ním volala, ale určite mi povedala po rozhodnutí, že takýto pokyn, súhlas, od neho dostala,“ podotkol Novocký.

Spomínala, že k pokynu špeciálneho prokurátora vyhotovila aj záznam. Samotný záznam som nevidel, takže sa neviem vyjadriť k jeho obsahu,“ dodal Novocký. Zároveň odmietol, že by mal už pred rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu vedomosť o prepustení Kudličku, čo tvrdí Kováčik. „Ja som takúto informáciu nemal,“ zdôraznil s tým, že so sudcami o prípade nekomunikoval.

Po výpovedi Novockého má predstúpiť ďalší svedok, prokurátor Tomáš Honz. Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok