Kováčik stojí opäť pred súdom, znova požiadal o prepustenie

TA3 TASR
13.7.2021 08:25

Hlavné pojednávanie s Dušanom Kováčikom pokračuje štvrtým dňom. V pondelok podal žiadosť o prepustenie z väzby. Na utorkovom pojednávaní informovala sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská, že sa o žiadosti rozhodne do 15. júla.

Sudkyňa Pamela Záleská v závere minulého týždňa avizovala, že na utorkovom pojednávaní plánuje vypočuť prokurátorov Bohdana Čelovského, Tomáša Honza, Juraja Novockého a Vasiľa Špirka. Všetci štyria svedkovia sa nachádzajú v pojednávacej miestnosti. V piatok už vypovedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Jenčík.

Necíti sa vinný

Obžalovaný Kováčik minulý týždeň pred samosudkyňou vyhlásil, že je nevinný, a odmietol jej návrh na uzavretie dohody o vine a treste.

Počas uplynulého týždňa v kauze vypovedali viacerí svedkovia. Medzi nimi bol napríklad niekdajší člen skupiny takáčovcov Matej Zeman. Ten uviedol, že Kováčik mal zasahovať do procesu so šéfom zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomírom Kudličkom. Zo svojej pozície bývalého špeciálneho prokurátora mal zabezpečiť, aby prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu o prepustení Kudličku na kauciu nepodala sťažnosť. Za to mal Kováčik zinkasovať 50-tisíc eur.

Makó opísal, ako dal Kováčikovi 50-tisíc

Bývalá prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Blanka Godžová na súde opísala, že dostala pokyn od Kováčika týkajúci sa väzby šéfa takáčovcov. Voči rozhodnutiu o prepustení preto nepodala sťažnosť. Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó rovnako potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi Kováčikovi odovzdal 50-tisíc eur. Makó počas výpovede tiež priblížil, ako od Kováčika prevzal časti vyšetrovacieho spisu, a potvrdil tak vynášanie úradných dokumentov. Makó tiež vypovedal, že mu bývalý špeciálny prokurátor pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu, a to sprístupnením celého vyšetrovacieho spisu.

NAKA zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto veci podal v apríli tohto roka na súd obžalobu na Dušana Kováčika. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok