Pri liečbe Covid-19 funguje aj bežný liek pre astmatikov

TA3 ČTK
10.2.2021 11:49

Liek zo skupiny kortikoidov, ktorý bežne používajú astmatici, znižuje podľa štúdie vedcov z Oxfordskej univerzity u pacientov s Covid-19 riziko hospitalizácie a skracuje aj čas potrebný na uzdravenie. Chorí ho musia dostať sedem dní od prejavenia príznakov, píše agentúra Reuters.

Pri liečbe Covid-19 funguje aj bežný liek pre astmatikov
TASR/Henrich Mišovič

Štúdia, na ktorej sa počas 28 dní zúčastnilo 146 pacientov, ukázala, že keď vdychovali liek budesonid, predávaný pod názvom Pulmicort, znížilo sa u nich v porovnaní s obvyklou liečbou ochorenia Covid-19 riziko hospitalizácie o 90 percent. Vedci uviedli, že k tomuto výskumu ich priviedla skutočnosť, že ľudia s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, ktorým lekári často predpisujú kortikoidy, tvorili nepomerne malú časť pacientov hospitalizovaných na začiatku pandémie.

Pacientom, ktorí sa zúčastnili na štúdii a inhalovali budesonid, taktiež rýchlejšie ustúpila horúčka a v menšej miere ich trápili dlhodobé prejavy ochorenia.

Podľa Mony Bafadhelovej, členky vedeckého tímu, je povzbudivé, že relatívne bezpečný, dostupný a dobre preskúmaný liek by mohol priniesť úľavu v situácii, keď sú nemocnice v mnohých krajinách preťažené.

Pulmicort od firmy AstraZeneca, ktorá je jedným z výrobcov vakcíny proti Covid-19, bol svojho času "senzáciou" medzi liekmi na astmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok