Cez víkend sa očkovalo aj bez pozvánky. Záujem prejavili najmä mladí ľudia

TA3 TASR
12.7.2021 16:56

Bez registrácie počas uplynulého víkendu zaočkovali v dvoch krajoch tisíce ľudí. Záujem mali najmä mladí ľudia, očkovali ich vakcínami od Moderny a Pfizer/BioNTech.

očkovanie štadión Bratislava koronavírus Slovensko 1140px (TASR/Jakub Kotian)
TASR/Jakub Kotian

Veľký záujem v Trnave

V troch z piatich veľkokapacitných očkovacích centier v Trnavskom samosprávnom kraji podali vakcínu spolu 1500 záujemcom. Z nich najväčší záujem bol v Trnave, kde takto zaočkovali 750 ľudí, v Dunajskej Strede 600 a v Piešťanoch 150. Uviedla to riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu TTSK Lucia Šmidovičová.

TTSK zverejnil možnosť očkovania bez registrácie v piatok, avizoval kapacitu 3650 dávok. „Záujem o takéto zaočkovanie mali najmä ľudia vo vekovej kategórii od 20 do 30 rokov,“ konštatovala Šmidovičová. Záujemcov očkovali vakcínami od Moderny a Pfizer/BioNTech.

Spolu bolo zaočkovaných prvou a druhou dávkou počas víkendu 16.000 ľudí piatimi druhmi vakcín, 2300 záujemcov dostalo vakcínu od Johnson & Johnson, ktorú v TTSK podávali prvý raz. Od začiatku veľkokapacitného očkovania vo februári podali už vyše 240.000 dávok.

Očkovala aj Bratislava

Vo veľkokapacitnom očkovacom centre v priestoroch Národného futbalového štadióna v Bratislave zaočkovali počas uplynulého víkendu 2900 ľudí bez pozvánky. Informoval o tom predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Bez registrácie zaočkuje záujemcov kraj aj v pondelok podvečer. "Dobrá správa je, že v Bratislavskom kraji je záujem o očkovanie stále veľký. Znamená to, že naša kolektívna imunita silnie každým dňom," konštatuje Droba.

Podotýka však, že podľa európskych prieskumov zaostávame v očkovaní seniorov. Šéf kraja sa preto obracia na obyvateľov s prosbou o pomoc pre starších ľudí z ich okolia, napríklad aj odprevadením na ich prvé očkovanie. "Veľakrát by sa aj dali zaočkovať, ale buď sa nevedia prihlásiť, alebo sa boja neznámeho a sami do centra neprídu," poznamenáva Droba.

Lekár kraja a riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay na margo nedele uviedol, že z 2000 pozvaných neprišlo 19 percent. Cestu si však na štadión našlo 1400 "nepozvaných, ale vítaných", z toho 800 na prvú dávku vakcíny. "Lekári a sestry mali voľnejší režim. Ak vieme zaočkovať 4545 za deň, pri čísle 3000 máme pocit, že sme neboli dostatočne vyťažení," píše na sociálnej sieti.

Podotýka, že vakcínou Pfizer sa bude na NFŠ očkovať v sobotu opätovne aj s možnosťou zaočkovania sa bez registrácie. "Nedeľa bude možno moja prvá voľná za posledných 20 týždňov," dopĺňa Szalay.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok