Aké účinné sú jednotlivé vakcíny proti delta mutácii? V tomto sa odborníci zhodujú

TA3 TASR
13.7.2021 07:00

Mnoho krajín pre rastúci počet nových potvrdených prípadov koronavírusu obnovuje protiepidemické opatrenia. Vedci a farmaceutické spoločnosti medzitým súťažia o zodpovedanie kľúčovej otázky: ako účinne chránia súčasné proticovidové vakcíny pred delta mutáciou?

XY
TASR/AP

V jednom sa pritom zhodujú, uvádza Financial Times. Prvé vakcíny proti covidu podľa štúdií poskytujú silnú ochranu pred vážnym priebehom ochorenia a hospitalizáciou. "Štúdie účinnosti mnohých vakcín v reálnom svete preukazujú dobrú ochranu, najmä pred vážnym priebehom ochorenia," povedala pre Financial Times popredná vedkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie Soumya Swaminathanová. "Najvyššiu prioritu má zvýšenie preočkovaných vo všetkých krajinách," dodala.

Pfizer

Štúdie vakcín v reálnej klinickej praxi, ktorá analyzovala 14 019 prípadov mutácie delta v Spojenom kráľovstve a ktorú v júni zverejnila vládna zdravotnícka agentúra Public Health England, zistila, že vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech a Oxfordskej univerzity a firmy AstraZeneca po dvoch dávkach chránia pred hospitalizáciou na 96, respektíve na 92 percent.

Vo štvrtok spoločnosť Pfizer zopakovala, že jej vakcína funguje proti mutácii delta, a najmä pri potenciálnom preočkovaní treťou dávkou. Doplnila, že testy verzie svojej vakcíny, zacielenej proti tejto mutácii, by mohla spustiť už budúci mesiac. Vysokú účinnosť vakcín v Spojenom kráľovstve, kde prevláda variant delta a kde plne zaočkovali vyše polovicu populácie, dokazuje úmrtnosť covidových pacientov. 

Tá je teraz 0,085 percenta, čo je dvadsaťkrát menej ako na vrchole epidémie, uviedla epidemiologička Meaghan Kallová z Public Health England. Otázka, či sú vakcíny rovnako účinné v prevencii infekcie, a teda predstavujú ochranu i pred prenosom a šírením nákazy, je však komplikovanejšia.

Prvé údaje z májových štúdií reálnej účinnosti očkovania v Spojenom kráľovstve dokazujú, že dve dávky vakcíny Pfizer/BioNTech z 88 percent chránia pred symptomatickou nákazou mutácie delta. O mesiac neskôr škótski výskumníci údaj revidovali na 79 percent. Kanadskí vedci v sobotu uviedli, že vakcína Pfizer/BioNTech chráni pred nákazou mutácie delta na 87 percent, čo je podľa nich porovnateľné s 89-percentnou ochranou, ktorú vakcína poskytuje pred mutáciou alfa (britskou mutáciou). 

Štvrtá štúdia, ktorú realizovalo izraelské ministerstvo zdravotníctva a ktorej prvotné závery boli zverejnené tento týždeň, naznačuje, že vakcína Pfizer/BioNTech pred symptomatickou nákazou variantu delta chráni na 64 percent. Spoločnosť Pfizer a izraelskí zdravotnícki predstavitelia rýchlo poukázali na metodologické nedostatky s tým, že ide o predbežné poznatky z vysoko špecifických miest.

Náročné hodnotenie vakcín v praxi

Rôznosť záverov však dokazuje, ako náročné je vyhodnotiť účinnosť vakcín v praxi. Pri klinických testoch môžu vedci vyberať účastníkov, monitorovať, kto dostal vakcínu a kto placebo, a potom sledovať, kto sa nakazil a komu sa infekcia vyhla. Všetky tieto poznatky im potom prinášajú veľmi cenné dáta. Akonáhle sa však spustí očkovacia kampaň, vedci túto kontrolu strácajú a to, kto sa nakazí, môžu ovplyvňovať aj ďalšie faktory. Dospieť k stálym záverom je potom náročnejšie.

Na problematiku údajov izraelskej štúdie poukázala napríklad akademická pracovníčka Natalie Deanová, ktorá sa venuje bioštatistike na Emoryho univerzite v Atlante. Podotkla, že dáta z reálnej praxe nie sú randomizované ako údaje z klinických štúdií a doplnila, že relatívne malý rozsah epidémie v Izraeli mohol ovplyvniť závery. Štúdie, ktoré dokazovali vyššiu účinnosť vakcíny podľa nej tak nemožno na základe tej izraelskej zmiesť zo stola. 

Dáta z reálnej praxe ohľadom účinnosť iných vakcín proti delte zatiaľ nie sú k dispozícii. Zdravotnícki odborníci sa tak pri odhadovaní účinnosti týchto vakcín proti mutácii delta spoliehajú na laboratórne testy. Pri takomto type štúdie vedci skúmajú účinnosť vakcíny proti mutácii v laboratóriu pomocou krvných vzoriek očkovaných. 

Moderna

Spoločnosť Moderna uviedla, že jej vakcína proti covidu vyvolala pri laboratórnych testoch pri mutácii delta dvakrát nižší počet neutralizačných protilátok než pri pôvodnej mutácii. Závery však označila za povzbudivé. Dáta "posilňujú naše presvedčenie, že vakcína proti covidu od Moderny by mala i naďalej poskytovať ochranu proti novo odhaleným mutáciám," povedal v júni riaditeľ Moderny Stéphane Bancel.

Johnson & Johnson

Spoločnosť Johnson & Johnson, ktorá vyrába jednodávkovú vakcínu proti covidu, uviedla, že jej očkovacia látka pri testoch vyvolala viac protilátok proti mutácii delta ako pri mutácii beta, ktorá bola po prvýkrát odhalená v Juhoafrickej republike. Podrobné údaje síce neposkytla, uviedla však, že jej vakcína poskytuje dlhodobú ochranu pred ochorením.

Sputnik V

Výrobca ruskej vakcíny Sputnik V tvrdí, že táto očkovacia látka je účinnejšia proti variantu delta než akákoľvek iná vakcína, o ktorej boli dosiaľ zverejnené závery. Podľa Financial Times k tomu ale neposkytli dôkazy. Ruský fond priamych investícií, ktorý sa na výrobe tejto očkovacej látky podieľal, 9. júla uviedol, že dve dávky vakcíny by bolo možné podávať v odstupe 180 dní. Agentúre Reuters povedal, že predĺženie odstupu (z pôvodných troch týždňoch) nesúvisí s predajom vakcíny do zahraničia, ale má zaistiť lepšiu imunitnú odpoveď.

Sinovac

Niekoľko čínskych vedcov uviedlo, že niektoré čínske vakcíny sú proti mutácii delta menej účinné ako proti pôvodným variantom. O týchto štúdiách ale bolo zverejnených málo podrobností. Hovorca čínskej farmaceutickej spoločnosti Sinovac agentúre Reuters uviedol, že prvé výsledky z krvných vzoriek ľudí očkovaných vakcínou od tejto firmy preukázali trojnásobne nižšie neutralizačné účinky proti variantu delta.

Zdravotnícky odborník Peter English, ktorý skôr pracoval ako poradca Public Health England poznamenal, že hoci dáta ohľadom účinnosti vakcín v ochrane pred hospitalizáciou sú pozitívne, je omnoho menej jasné, do akej miery môžu vakcíny brániť prenosu variantu delta. "Delta je oveľa nákazlivejšia, lepšie vyhľadáva imúnne osoby a nakazí ich," povedal s tým, že zhromažďovanie presvedčivých dát ohľadom prenosu infekcie bude nejaký čas trvať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok