Robíte aj vy túto chybu? Jemne znečistené obaly netreba pred triedením umývať

TA3 TASR
13.7.2021 05:00

Ak sú obaly len jemne znečistené, netreba ich pred vytriedením umývať. "V procese recyklácie dochádza k odstráneniu nečistôt. Ak sa chcú ľudia vyhnúť zápachu, na vypláchnutie sa dá použiť úžitková voda," povedala Katarína Kretter z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-pak.

plastové fľaše plasty plast 1140 (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

Ide podľa jej slov o jednu z najčastejších chýb pri triedení odpadov. Upozornila, že ak sú však plasty plné tekutín a obaly obsahujú hrubé zvyšky potravín alebo kozmetiky, môžu znečistiť aj ďalší vytriedený odpad. "Ten nie je vhodný na recykláciu, a preto putuje rovno na skládku alebo do spaľovne," doplnila Kretter.

Chybou pri triedení odpadov býva aj neoddeľovanie obalu z plastovej fľaše, ak je ním fľaša celá potiahnutá. "Bežná plastová etiketa fľaši nevadí, neoddeľujeme ju, necháme ju na fľaši. Ale ak sú fľaše takmer celé potiahnuté fóliou, treba ju odstrániť, a až takto oddelené časti samostatne vyhodiť do kontajnera na plast. Ak by takáto fólia ostala na fľaši, obal sa zrecyklovať nedá," vysvetlila Kretter.

Chybou pri triedení odpadov býva aj neoddeľovanie obalu z plastovej fľaše, ak je ním fľaša celá potiahnutá.

Odpady treba pred vyhodením stlačiť

PET fľaše, plechovky, ale aj iné odpady z plastov či škatule a papierové kartóny tiež treba pred vyhodením do zbernej nádoby poriadne stlačiť, a tak zmenšiť ich objem. "Napríklad do kontajnera s objemom 1100 litrov sa zmestí približne 733 stlačených 1,5-litrových PET fliaš, nestlačených sa ich tam zmestí len 200, čo je takmer štvornásobne menej. Navyše, keď sú kontajnery preplnené, oveľa skôr vznikne okolo nich neporiadok z odpadu, ktorý sa do kontajnera nezmestil," poznamenala Kretter.

Problémom býva aj netriedenie kovových obalov. "To, že v obci chýbajú kontajnery alebo vrecia na kov, neznamená, že sa táto zložka netriedi. V takom prípade sa kovové obaly spravidla triedia spoločne s plastmi a nápojovými kartónmi do žltého kontajnera či vreca," ozrejmila Kretter. Systém zberu sa môže od obce k obci líšiť, preto sa treba informovať u lokálnej zberovej spoločnosti alebo na webe obce.

Dôležité je tiež myslieť na to, že veľkoobjemový a stavebný odpad sa nehádže do bežných kontajnerov. Drobný stavebný odpad, ako napríklad tehly, kachličky či dlaždice, ale aj veľkoobjemový odpad ako starý nábytok, zrkadlá, umývadlá a koberce nepatria medzi zmesový ani triedený odpad. "Je potrebné ich zaviezť na zberný dvor, prípadne si treba počkať na zber veľkoobjemového odpadu, ktorý pravidelne zabezpečuje každá obec, mesto či mestská časť," uzavrela Kretter.

Témy: Plast Odpad
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok