Triedenie obalov od kozmetiky: Viete, kam patrí použitá farba na vlasy či lak na nechty?

TA3/zm
29.6.2021 08:00

Viete, kam vyhodiť použité obaly od kozmetiky, napríklad čo s antiperspirantom po jeho minutí alebo čo urobiť s použitou farbou na vlasy?

Triedenie obalov od kozmetiky: Viete, kam patrí použitá farba na vlasy či lak na nechty?
Pexels/ready made

Ak vás zaujíma téma zníženia odpadu, prispieť môžete aj uvedomelým zlikvidovaním použitej kozmetiky. Mnoho ľudí by aj separovalo, ale často nevedia, kam s niektorým odpadom, či patrí napríklad do plastov alebo do zmiešaného komunálu. Náš jednoduchý manuál kozmetického odpadu vám urobí navždy jasno.

Zvyšky kozmetiky

V prvom rade je téma, čo so zvyškami krémov, šampónov alebo aktuálnych opaľovacích prípravkov. Ak je to možné, vytlačte alebo vyškrabte tieto zvyšky do zmiešaného odpadu.

Je pravda, že do plastov či kovov by mali ísť prázdne nádoby alebo tuby čo najčistejšie, ale aj keď nie sú vyumývané, je rozumnejšie ich separovať než hádzať hlava - nehlava všetko do zmiešanej nádoby na smeti.

Obaly od kozmetiky

Nasleduje triedenie samotných obalov, ktoré je vo väčšine prípadov jasné a človek ľahko rozozná, či ide o papier alebo plast. Sú však aj sporné kozmetické produkty, pri ktorých si nie je každý istý.

Papierový obal a príbalový leták putuje, samozrejme, do papiera. Plastové nádoby, aké má väčšina šampónov, sprchových gélov, telových mliek či odličovacích prípravkov tiež nie sú sporné. Do odpadkového koša na plast môžete pokojne hodiť aj tuhé deodoranty a väčšinu nádob z pleťových krémov.

Pozor, niektoré krémy majú základnú nádobu sklenenú a len veko plastové. Do skla patrí aj fľaštička od laku na nechty, od parfému, či od mejkapu – isteže pokiaľ nebol obal plastový.

Čo neseparovať

Kozmetické zvyšky, ktoré ostávajú v obale a nedajú sa tak jednoducho vytlačiť a vyhodiť, radšej neseparujte. V praxi to znamená, že napríklad rúž alebo paletku s očnými tieňmi či korektormi, ktoré neostávajú celkom čisté, radšej hoďte do komunálneho odpadu.

Odpad z kozmetiky Pexels/Emma Bauso

Rovnako farba na vlasy nepatrí do separovaného zberu, pretože zvyšky z nej sú chemikálie. Najistejšie je odovzdať ju na zbernom dvore ako nebezpečný odpad.

Hygienické potreby zvádzajú k hádzaniu do papiera, no nakoľko sú znečistené, patria do zmiešanej smernej nádoby. Platí to o vložkách, tampónoch, ale i plienkach alebo tyčinkách do uší.

Témy: Odpad Plast Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok