Tak takto?!: Známa herečka kritizuje praktiky Fondu na podporu umenia

TA3
12.7.2021 09:39

Za bežnej prevádzky by si vystačili aj sami. Nebola to však ich voľba ani neschopnosť, keď kvôli pandémii museli zatvoriť a ostali bez príjmu.

Tak takto?!: Známa herečka kritizuje praktiky Fondu na podporu umenia
TASR/Pavel Neubauer

Pomôcť im mali peniaze z Fondu na podporu umenia. A práve spôsob, akým sa tieto peniaze prerozdeľujú, je predmetom vášnivých debát ľudí v umeleckom prostredí.

"Najčastejšie používajú formulku bez prínosu, neumelecké alebo komerčné. Stačí napísať, je nám ľúto, pre nedostatok financií vás nepodporíme. Čo je to za označenie- bez umeleckého prínosu? Na stránke je nejaký zoznam mien, vy neviete, kto vás z nich hodnotí, dajú vám alebo vám nedajú nejaké body, neviete za čo, prečo, tých ľudí ani nepoznáte. Sú to nejakí fundovaní ľudia, medzinárodné kapacity, aké školy vyštudovali, kde pôsobili, majú umeleckú prax? Tak sa dotkli niektorých umelcov, tým, že ich nazvali vlastne neprínosnými," konštatuje herečka a riaditeľka divadelného klubu Lucia Siposová.

Herečka Lucia Siposová dnes bude hostkou relácie Tak takto?! a s Ankou Žitnou sa budú rozprávať o prežití malých divadiel, o štátnych podporách a aj o tom, čo je a čo nie je umenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok