Miliardár absolvoval úspešný let. Mohol by odštartovať vesmírnu turistiku

TA3 TASR
11.7.2021 17:33

Raketoplán VSS Unity spoločnosti Virgin Galactic na palube s jej zakladateľom, britským miliardárom Richardom Bransonom, sa po skúšobnom lete, pri ktorom dosiahol hranicu vesmíru, bezpečne vrátil na Zem. Tento let je považovaný za míľnik v oblasti vesmírnej turistiky.

Zážitok na celý život

Branson sa tak spoločne s päťčlennou posádkou na palube dostal do vesmíru o deväť dní skôr ako jeho rival z USA, zakladateľ spoločnosti Amazon a najbohatší muž sveta Jeff Bezos, ktorého let na palube kozmickej lode s názvom New Shepard patriacej jeho spoločnosti Blue Origin je naplánovaný na 20. júla.

Britský miliardár opísal nedeľňajší skúšobný let ako "zážitok na celý život". "Gratulujem celému nášmu úžasnému tímu vo Virgin Galactic za 17 rokov tvrdej práce, ktorá nás dostala až sem," povedal Branson v živom prenose počas návratu na Zem.

V pláne sú aj komerčné lety

VSS Unity vzlietol v nedeľu približne o 16.40 h SELČ z kozmodrómu Spaceport America ležiaceho neďaleko mesta Truth or Consequences v americkom štáte Nové Mexiko, kde o necelých 90 minút aj pristál. Raketoplán najprv vynieslo do približne 13-kilometrovej výšky nosné lietadlo VMS Eve. Následne sa raketoplán od lietadla oddelil a dosiahol výšku zhruba 88 kilometrov, kde posádka na niekoľko minút zažila bezváhový stav.

Celkovo išlo o dvadsiaty druhý testovací let VSS Unity. Tri sa uskutočnili s ľuďmi na palube, avšak až nedeľňajší let bol prvým s plnou, šesťčlennou posádkou. Bransonova spoločnosť už skôr avizovala, že po júlovom lete sa očakávajú ďalšie dva skúšobné lety pred tým, než sa v roku 2022 spustia pravidelné komerčné lety do vesmíru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok