Krok k vesmírnej turistike. Miliardár plánuje v nedeľu štart do kozmu

TA3
11.7.2021 09:27

Nedeľa môže byť veľkým dňom pre vesmírnu turistiku. Britský miliardár Richard Branson popoludní plánuje štart do vesmíru. Skúšobný let komerčného raketoplánu je považovaný za akýsi pomyselný míľnik. O pár dní predstihne svojho hlavného konkurenta.

Britský miliardár Richard Branson poletí do vesmíru. Jeho let sa má uskutočniť skôr, než je naplánovaný let jeho rivala z USA, zakladateľa spoločnosti Amazon a najbohatšieho muža sveta Jeffa Bezosa. 

Bransonova firma Virgin Galactic vo vyhlásení uviedla, že Brenson bude "špecialistom misie" na palube vesmírnej lode SpaceShipTwo Unity, ktorá ak to dovolí počasie a technické kontroly, vyštartuje 11. júla. Ak všetko vyjde podľa plánu, do vesmíru sa tak dostane skôr ako Bezos, ktorého let na palube kozmickej lode s názvom New Shepard patriacej jeho spoločnosti Blue Origin, sa má konať 20. júla. Súperiaci miliardári založili konkurenčné firmy, ktoré chcú umožniť krátke suborbitálne lety do vesmíru pre turistov.

Branson "vyhodnotí súkromnú astronautskú skúsenosť a podstúpi rovnaký tréning, prípravu a let, aké (absolvujú) budúci astronauti kozmickej lode Virgin Galactic". Spoločnosť uviedla, že "využije jeho pozorovania z leteckého tréningu a skúsenosti z vesmírneho letu na to, aby vylepšila cestu pre všetkých budúcich zákazníkov".

Bransonov let má byť streamovaný naživo. "Úprimne verím, že vesmír patrí nám všetkým," povedal Branson. "Po viac ako 16 rokoch výskumu, technických prác a testovania je Virgin Galactic v prvej línii nového komerčného vesmírneho priemyslu, ktorý má vesmír otvoriť pre ľudstvo," poznamenal. Jeho spoločnosť dodala, že po júlovom lete sa očakávajú ďalšie dva skúšobné lety pred tým, než sa v roku 2022 spustia pravidelné komerčné lety do vesmíru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok