Vyšetrovanie neonacistov pokračuje, v Rakúsku robili domové prehliadky

TA3 TASR
10.7.2021 16:20

Ďalších deväť domových prehliadok bolo 1. júla vykonaných v spolkových krajinách Dolné Rakúsko, Burgenland a Viedeň v rámci rozsiahleho vyšetrovania skupiny neonacistov v Rakúsku a Nemecku, ktoré sa začalo vlani. Počas nich boli zaistené početné automatické a poloautomatické zbrane, debny s muníciou, časopisy a nacistické devocionálie, ako aj mobilné telefóny a notebooky.

V Rakúsku zadržali dvoch Slovákov. Bol na nich vydaný európsky zatykač
TASR/Pavol Zachar (ilu)

V súčasnosti je v Rakúsku a Nemecku považovaných za podozrivých 14 osôb, voči ďalším sa stále vedie vyšetrovanie. Rakúske ministerstvo očakáva sa, že analýza mobilných telefónov a dátových nosičov povedie k zatknutiu ďalších podozrivých.

Už pri záťahoch v decembri 2020 bolo v Rakúsku zadržaných množstvo zbraní, munície, materiálov s nacistickou tematikou i narkotík. Zbrane však nepochádzali z policajných alebo vojenských skladov v Rakúsku alebo Nemecku.

Hlavným podozrivým je 53-ročný Rakúšan, ktorý chcel vytvoriť pravicové milície s cieľom "zvrhnúť systém". Podľa doterajších zistení táto sieť napriek konkrétnym plánom nemala veľa prívržencov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok