V procese s Kováčikom vypovedala úradníčka zodpovedná za utajované dokumenty

TA3 TASR
9.7.2021 16:11

V procese s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom vypočula samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská aj svedkyňu Máriu Karocsányovú. Ide o administratívnu pracovníčku na Úrade špeciálnej prokuratúry.

V procese s Kováčikom vypovedala úradníčka zodpovedná za utajované dokumenty
TASR/Jakub Kotian

Karocsányová má na starosti administratívnu bezpečnosť, prijíma utajované písomnosti a vydáva ich prokurátorom na vyžiadanie, prípadne robí fotokópie. Nespomínala si, že by ju Dušan Kováčik žiadal o iné ako pridelené písomnosti.

Utajované písomnosti vydáva svedkyňa prokurátorom na vyžiadanie. "Niektorí majú veci uložené vo vlastných trezoroch, ale v princípe sú tieto veci pod mojím dozorom u mňa v trezoroch," skonštatovala. 

Bývalý špeciálny prokurátor mal podľa nej pridelené svoje veci, kde sa nachádzalo veľa vyhradených písomností a videl ich ako dozorujúci prokurátor. Nespomína si, že by mu predkladala iné vyhradené písomnosti. "Ani ma nežiadal o súčinnosť v takejto súvislosti v iných ako jeho vlastných pridelených veciach," skonštatovala.

Kováčik ju navštevoval v kancelárii

Karocsányová má na starosti vyhotovovanie fotokópií z utajovaných písomností. Robila ich na požiadanie konkrétneho prokurátora v zmysle vyhlášky Národného bezpečnostného úradu. "Nemám vedomosť o tom, že by boli vyhotovované fotokópie z utajovaných písomností bez dodržania postupu, ale ak by niekto chcel vyhotoviť fotokópiu bez dodržania postupu, bolo by to možné," uviedla pred súdom. 

Na otázku prokurátora tiež povedala, že Kováčik ju navštevoval v jej kancelárii, a to aj v priestoroch, kde sa nachádzali utajované skutočnosti.

Samosudkyňa ŠTS Pamela Záleská začala popoludní s vypočúvaním ďalšieho svedka, a to Mariána Kočnera. Ide o menovca podnikateľa obžalovaného v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok