Fico sa stretával s Makóom ešte minulý rok a zadával mu rôzne úlohy

TA3 TASR
9.7.2021 15:52

Robert Fico hovorí o Ľudovítovi Makóovi ako o nedôveryhodnom svedkovi. Bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy však tvrdí, že sa s ním predseda Smeru stretával ešte minulý rok, pričom vtedy už bol v opozícii.

Povedal som si, že nikdy sa nebudem vyjadrovať k tejto osobe, ale vyjadrím sa nasledovne,“ povedal Makó k osobe Roberta Fica a pokračoval: „Ak som nedôveryhodný svedok alebo nedôveryhodný človek, tak za otázku stojí, prečo sa so mnou stretával ešte minulý rok v lete a zadával mi rôzne úlohy.“ Makó to povedal novinárom po piatkovom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v kauze Judáš. Tvrdí, že sa s ním stretával aj predtým, keď bol vo funkcii premiéra. Ako prvý o tom informoval denník N.

Minulý rok v lete bol pritom Robert Fico a jeho strana Smer-SD už súčasťou opozície. Makó pripomenul, že on v tom čase už nebol vo svojej funkcii. Úlohy, ktoré mu mal Fico zadávať však nechcel konkretizovať. Povedal len, že od neho Fico požadoval nejaké informácie. 

Keď som bol vtedy dôveryhodný, otázka znie, prečo som teraz nedôveryhodný,“ pýta sa Makó. Dodal ešte, že k tejto veci vypovedal na viacerých miestach. Podľa vlastných slov nikdy nebol vo svojich výpovediach ovplyvňovaný orgánmi činnými v trestnom konaní ani politikmi.

Svedčil v kauze Judáš

Makó bol v piatok svedčiť na súde v korupčnej kauze, v ktorej figurujú bývalý predstaviteľ Slovenskej informačnej služby Peter Gašparovič a expolicajt Ladislav Vičan. Podľa obžaloby zobrali úplatok za zrušenie predbežného opatrenia Kriminálnym úradom finančnej správy, ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti majetok. Makó potvrdil, že vedel o úplatku od majiteľa firmy. Pomoc pre firmu mal od neho žiadať bývalý námestník SIS Boris Beňa.

Beňa, ktorý už v prípade uzavrel dohodu o vine a treste, sa v piatok pred súd postavil ako svedok. V súvislosti so štvrtkovou výpoveďou obžalovaného Petra Gašparoviča, že sa s podnikateľom stretával v rámci plnenia služobných povinností, skonštatoval, že "je to jeho právo ako obvineného aj vymýšľať, aj hovoriť, že moja výpoveď je klamlivá".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok