Prokurátor na súde s Kováčikom: Konanie v prípade Kudličku ma prekvapilo

TA3 TASR
9.7.2021 11:54

Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Michala Stanislava prekvapilo, že voči rozhodnutiu sudcu o prepustení z väzby bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku nebola podaná sťažnosť. Udialo sa to počas jeho dovolenky.

Bol na dovolenke

Zastupovala ho vtedajšia prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová, ktorá na nepodanie sťažnosti mala súhlas od vtedajšieho špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Stanislav v piatok vypovedal na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku ako svedok v prípade Dušana Kováčika.

Stanislav dozoroval v roku 2017 trestnú vec zločineckej skupiny takáčovcov. Pred jeho odchodom na dovolenku ho informovali, že obvineného bosa takáčovcov Kudličku pravdepodobne prepustia z väzby na peňažnú kauciu a že sa prípad vráti na prvostupňový súd. To stihol oznámiť jednej z dvoch vyšetrovateliek.

Počas jeho dovolenky mu volala vyšetrovateľka, či vie o prepustení Kudličku na slobodu. Godžová s ním o tom podľa jeho slov hovoriť nechcela, čomu nerozumel. "Pochopil som konanie kolegyne Godžovej tak, že po výsluchu Kudličku zrejme dospela k záveru, že nebude potrebné podávať sťažnosť, a že teda volala špeciálnemu prokurátorovi a žiadala ho v tejto súvislosti o súhlas," skonštatoval.

Godžová sa vraj bála

Stanislava nepodanie sťažnosti prekvapilo. Rátal s tým, že Kudličku prepustia, no nevedel, za akých okolností a prečo nebola podaná sťažnosť. Až neskôr sa dozvedel, že dal na to súhlas špeciálny prokurátor. Pri stretnutí s Godžovou bola podľa Stanislava plačlivá, bála sa disciplinárneho stíhania. "Vysvetľoval som jej, že sa nemá čoho báť, ak postupovala v zmysle súhlasu špeciálneho prokurátora," povedal pred súdom Stanislav.

Godžová už vo štvrtok pred súdom vypovedala, že konala na pokyn od Dušana Kováčika, a preto sťažnosť nepodala. Ten jej mal povedať, že nie je potrebné podávať sťažnosť, ak by bol Kudlička prepustený a súd prijme kauciu. "Moje stanovisko k väzbe Kudličku bolo negatívne, navrhol som ho neprepustiť a jeho žiadosti som nevyhovel a predložil som ju sudcovi pre prípravné konanie," povedal. Stanislav tiež vysvetlil, že v čase neprítomnosti dozorového prokurátora sa zastupujúci prokurátor vždy drží jeho stanoviska. Pokiaľ by tomu sudca nevyhovel, automaticky by podával sťažnosť.

S obžalovaným bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom sa Stanislav pozná od roku 2013 ako so svojím nadriadeným, bol podľa neho jeden z najlepších šéfov. Skonštatoval, že mali len pracovný vzťah. Ozrejmil, že Dušan K. nikdy u neho neintervenoval a nikdy mu nedával pokyny. Samosudkyňa ŠTS Pamela Záleská by mala počas piatka vypočuť ešte troch svedkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok