Makó vypovedal na súde o tom, ako Kováčikovi odovzdal 50-tisíc eur

TA3 TASR
8.7.2021 11:56

Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi odovzdal 50.000 eur.

Mal za to zariadiť, aby prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry nepodala sťažnosť voči rozhodnutiu o prepustení z väzby šéfa zločineckej skupiny Ľubomíra Kudličku.

Mali vzájomnú dohodu

Makó sa s Dušanom Kováčikom pozná podľa svojich slov od roku 2015, zoznámili sa na spoločenskej akcii a udržiavali priateľský vzťah. "Mali sme vzájomnú dohodu, že keby sa u neho alebo u mňa na úrade vyskytli informácie o tom druhom, že si dáme navzájom vedieť," opísal Makó. Dodal, že poznal aj Františka Böhma, bývalého SIS-kára a podnikateľa. Böhm ho podľa jeho slov oslovil, aby mu pomohol vyriešiť problém s Kudličkovou väzbou, a to cez Dušana Kováčika. "Požiadal som Dušana K., či je to možné, on povedal, že to bude veľmi ťažké, ale uvidí," opísal Makó. Odmenou podľa Makóa malo byť 100.000 eur.

Keď sa prepustenie Kudličku z väzby podarilo a prokurátorka ÚŠP nepodala voči tomu sťažnosť, stretol sa Makó s Böhmom a prerozdelili si peniaze. Po 25.000 eur išlo Makóovi a Böhmovi. "Suma 50.000 išla Dušanovi K. Tie som mu odovzdal, boli pri tom aj viacerí svedkovia. Peniaze boli v stočenej obálke, podal som mu peniaze cez moju bundu a on si ich vložil do malej hnedej tašky cez plece," priblížil Makó. Zdôraznil, že Kudličku nepoznal a nikdy nebol súčasťou zločineckej skupiny takáčovcov.

Riešili aj previerky

Ľudovít Makó okrem toho pomáhal riešiť bývalému špeciálnemu prokurátorovi viaceré záležitosti. Jednou z nich boli aj previerky na Národnom bezpečnostnom úrade. "Riešili sme situáciu previerok na Národnom bezpečnostnom úrade osoby obžalovaného. Zadovážil som mu cez Borisa Beňu a cez jeho kamaráta, myslím si, že sa volá Gaži, prípravu na previerku," priblížil Makó.

Potvrdil aj to, že Dušan Kováčik mu odovzdal úradné listiny súvisiace s trestným činom, v ktorom mal Makó figurovať ako podozrivý. Listiny sa našli v polovici septembra 2020 u Makóovej priateľky. "Bolo tam uznesenie o začatí trestného stíhania. Malo to asi šesť až osem strán, viac neviem. Ja som tie dokumenty videl až pri mojom výsluchu, po mojom zadržaní. Išlo o prípad vydierania. Až neskôr som sa dozvedel, že vec v tom čase nedozoroval žiadny konkrétny prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry," opísal Makó.

Opakovane počas výpovede zdôraznil, že listiny boli pri zaistení zabalené a pred svojim zadržaním ich ani nečítal. Podľa jeho slov listiny ležali voľne pohodené v dome. "Listiny som si ponechal, keď mi ich Dušan K. odovzdal, a nikto ich odo mňa nechcel späť," dodal Makó.

Sprístupnil mu vyšetrovací spis

Makó tiež potvrdil, že mu bývalý špeciálny prokurátor pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu, sprístupnením vyšetrovacieho spisu.

V júli 2020 sa Makó prvýkrát od známeho, vyšetrovateľa Mariána Kučerku, dozvedel, že je v hľadáčiku polície. Proti nemu mal vypovedať Matej Zeman zo zločineckej skupiny takáčovcov. "Dostal som echo, že som odpočúvaný kvôli prípravám vraždy Čurillu. Napriek závažnosti som sa začal smiať. Čurilla je môj spolužiak z vysokej školy, hrávali sme spolu futbal a do školy som chodil aj s jeho ženou. Bolo to absurdné," opísal Makó.

Makó sa preto stretol s Dušanom Kováčikom a požiadal ho, aby situáciu preveril na Úrade špeciálnej prokuratúry. "O pár dní mi priniesol celý trestný spis, kde bolo aj uznesenie o vznesení obvinenia a bola tam aj výpoveď Čurillu," spomenul Makó. V rámci spisu, ktorý Kováčik Makóovi ukázal, bolo aj rozhodnutie sudcu, ktorý zamietol návrh na sledovanie Makóa.

Makó dodal, že podľa jeho vedomostí trestné stíhanie voči nemu bolo zastavené s tým, že sa skutok nestal: "Preukázalo sa, že to nemá žiadne podloženie a teraz sa vyšetruje, kto všetko bol v tejto veci zainteresovaní a ktorí policajti spustili tento proces proti mne."

Samosudkyňa ŠTS Pamela Záleská počas štvrtka vypočula dvoch svedkov. Druhým bola Blanka Godžová, niekdajšia prokurátorka z Úradu špeciálnej prokuratúry.
   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok