Drahý úlovok. Da Vinciho kresba sa v dražbe predala za takmer 9 miliónov libier

TA3 ČTK
8.7.2021 23:20

Kresba medvedej hlavy vytvorená renesančným umelcom Leonardom da Vincim sa v Londýne predala za takmer deväť miliónov libier. Stala sa tak suverénne najdrahším predmetom v dražbe aukčnej siene Christie's, kde sa predávali aj vzácne starožitnosti či rukopisné poznámky Isaaca Newtona zo 17. storočia. Tie nový majiteľ získal za 1,7 milióna libier.

Drahý úlovok. Da Vinciho kresba sa v dražbe predala za takmer 9 miliónov libier
TASR/AP

Da Vinciho kresba medvedej hlavy olovkom na papieri je veľká len 7x7centimetrov a bola jedným z mála podobných diel renesančného majstra, ktorá sa doteraz nachádzala v súkromných rukách. Dielo staré cez 500 rokov predtým patrilo britskému maliarovi a zberateľovi Thomasovi Lawrenceovi a v roku 1860 sa na aukcii Christie 'predalo za 2,5 libry.

Teraz jeho cena dosiahla 8,857 milióna libier, čo je zatiaľ najvyššia cena zaplatená za da Vinciho kresbu. "Bol som si istý, že vysoká kvalita a vzácnosť tohto diela priláka záujemcov z celého sveta a povedie k výnimočnému výsledku," uviedol Stijn Alsteens, šéf oddelenia starých majstrov aukčnej siene. Podľa neho tiež ide o jednu z posledných kresieb tohto umelca, ktorá sa objavila na trhu. 

Aukčná sieň odhadovala, že cena kresby by mohla dosiahnuť 8 až 12 miliónov libier, predajná cena ale za odhadom nakoniec mierne zaostala. Jediný záujemca ponúkol 7,5 milióna libier, konečná cena vrátane aukčnej prirážky potom bola ešte o 1,3 milióna libier vyššia. Doteraz bola najdrahšia da Vinciho kresba dielo Jazdec a kôň, ktoré sa v roku 2001 predalo za 8,1 milióna libier.

Ceny da Vinciho kresieb sú však len zlomkom v porovnaní s cenami jeho obrazov. Jeho maľba Salvator Mundi (Spasiteľ sveta) drží absolútny rekord vôbec najdrahšieho obrazu sveta. V roku 2017 sa vydražila za viac ako 450 miliónov dolárov. Získal ju saudský korunný princ Muhammad bin Salmán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok