Objavili vzácny diamant. Je v poradí tretím najväčším na svete

TA3 TASR
8.7.2021 09:46

V africkej Botswane objavili už druhý drahokam výnimočných rozmerov za posledný mesiac - biely diamant, ktorý má 1174 karátov a je tretím najväčším svojho druhu na svete, informovala agentúra AFP vo štvrtok.

diamanty baňa 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Vzácny nález, ktorý "vyplní celú dlaň mužskej ruky" objavila 12. júna kanadská spoločnosť Lucara Diamond špecializujúca sa na ťažbu diamantov. Drahokam predstavili miestnej vláde v hlavnom meste Gaborone v stredu. "Práve sme svedkami histórie - pre nás ako i pre Botswanu," vyhlásil riaditeľ spoločnosti a dodal, že ide o tretí najväčší diamant na svete.

Pred mesiacom spoločnosť Debswana objavila v Botswane 1098-karátový diamant, ktorý pôvodne označila za "tretí najväčší" na svete. Týmto posledným objavom tak Botswana získala prvenstvo v svetovom rebríčku najväčších drahokamov, keďže jej patrí šesť miest z top desať na zozname.

Dosiaľ najväčší diamant, 3106-karátový Cullinan, objavili v roku 1905 v Juhoafrickej republike. Druhé miesto patrí diamantu Lesedi La Rona, ktorý má 1109 karátov a našli ho v roku 2015 v Botswane. Táto krajina je najväčším producentom diamantov v Afrike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok