Brutálny útok grizzlyho v americkej Montane. Ženu vytiahol zo stanu a zabil ju

TA3 ČTK
8.7.2021 20:30

Grizzly tento týždeň vytiahol v americkej Montane zo stanu ženu a zabil ju. Podľa miestneho serveru kpax bola Leah Davisová Lokanová z Kalifornie s ďalšími dvoma ľuďmi na cyklistickom výlete.

Brutálny útok grizzlyho v americkej Montane. Ženu vytiahol zo stanu a zabil ju
TASR/AP (ilu)

Trojica si postavila stany blízko pošty v mestečku Ovando. Medveď k nim prišiel dvakrát. Prvýkrát výletníkov prebudil v utorok okolo tretej hodiny ráno. Trojica vytiahla zo stanov jedlo a išla podľa zamestnancov montanskej správy prírodných parkov znovu spať.

Záznam z bezpečnostnej kamery ukázal, že šelma sa asi za štvrť hodiny vrátila. Po štvrtej hodine ráno zobudil dvoch kolegov Lokanovej hluk, ktorý vydával útočiaci medveď. Postriekali ho sprejom a zviera utieklo. Lokanovej už však nedokázali pomôcť. Polícia nasadila do pátrania po grizlym vrtuľník. V mestečku Ovando v tej noci zviera našlo aj kurník a zjedlo niekoľko kurčiat.

Medveďa budú schopní identifikovať

"Teraz máme šancu odchytiť ho s pomocou pascí, ktoré nastražíme okolo kurníka," povedal Randy Arnold zo správy parkov. Hovorca tejto inštitúcie povedal, že ak sa medveďa podarí chytiť, bude utratený. Vyšetrovatelia z miesta útoku na Lokanovou odobrali jeho DNA, takže medveďa budú schopní identifikovať. 

Lokanová mala 65 rokov a pracovala ako ošetrovateľka v kalifornskom Chiku. Jej priateľka povedala, že sa na výlet tešila niekoľko mesiacov. Jazdievala na dlhé cyklistické trasy, tentoraz ju sprevádzala sestra a priateľ.

Najväčšia koncentrácia grizzlyho

V mestečku Ovando žije menej ako sto ľudí, severne od neho sa nachádzajú rozsiahle lesy a hory, ktoré sú domovom asi 1000 medveďov grizzly. Ide o najväčšiu koncentráciu týchto zvierat v USA. Napriek tomu tam ale na ľudí často neútočí, za posledných 20 rokov zabili troch ľudí vrátane Lokanovej.

Z medvedej populácie, ktorá žije inde v Yellowstonskom parku, niekoľko jedincov zabilo osem ľudí. Nie všetci "páchatelia" týchto útokov sú vždy usmrtení. Ušetrení sú tí, ktorí zaútočia napríklad pri obrane mláďat. Grizzly, ktorý zabil Lokanovú, je ale vzhľadom na okolnosti útoku považovaný za nebezpečného.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok