Vakcinačný podvod v Indii: Namiesto očkovacej látky dostali slanú vodu

TA3
9.7.2021 07:00

Tisíce ľudí sa v Indii stali obeťami rozsiahleho prepracovaného podvodu s predajom falošných vakcín proti koronavírusu. Namiesto očkovacej látky totiž obsahovala injekcia sladnú vodu. V súvislosti s podvodom zatkli niekoľko lekárov a zdravotných pracovníkov.

Vakcinačný podvod v Indii: Namiesto očkovacej látky dostali slanú vodu
TASR/AP

Odhaduje sa, že takmer 2 500 ľuďom bola podaná falošná vakcína, informuje cnn.com. Osoby, ktoré za podvodom stoja, pritom očkovaným účtovali poplatky za vakcínu, ktoré im dokopy vyniesli až 28-tisíc dolárov. „Zatkli sme viacerých lekárov. Využívali nemocnicu, ktorá vyrábala falošné certifikáty, ampulky a striekačky," prezradil Vishal Thakur z policajného oddelenia v Bombaji.

V tejto súvislosti bolo doteraz zadržaných 14 ľudí pre podozrenie z podvodu, pokusu o zabitie či viacerých ďalších obvinení. Prepokladá sa však, že polícia počas vyšetrovania odhalí ďalšie osoby zapojené do podvodu.

India bola donedávna spustošená druhou vlnou koronavírusu, ktorá nakazila milióny a zabila státisíce ľudí po celej krajine. V máji počet infikovaných každým dňom pomaly klesal, čo zmierňovalo tlak na napätý zdravotný systém v krajine a umožnilo úradom zintenzívniť očkovanie.

Podávanie falošnej vakcíny pravdepodobne prebiehalo v období od konca mája do začiatku júna. Úrady začali vyšetrovanie po tom, čo sa niekoľkým zaočkovaným nepozdávali očkovacie certifikáty, ktoré obdržali a nahlásili ich polícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok