Vírus sa v Británii šíri rýchlejšie medzi mužmi. Vinníkom môže byť futbal

TA3 ČTK
8.7.2021 13:24

Počty nakazených vo Veľkej Británii pribúdajú a koronavírus sa aktuálne šíri rýchlejšie medzi mužmi ako ženami. Podľa novej štúdie za tým môžu byť zápasy futbalových majstrovstiev Európy.

Vírus sa v Británii šíri rýchlejšie medzi mužmi. Vinníkom môže byť futbal
TASR/AP

Anglicko bojuje s treťou vlnou pandémie. Vedci z Kráľovskej univerzity v Londýne najnovšie zistili, že za narastajúcim počtom nakazených môže byť aj úspešný postup anglického tímu na EURE 2020.

Štúdia s názvom REACT otestovala medzi 27. júnom a 5. júlom viac ako 47 000 dobrovoľníkov z celej krajiny. Z údajov vyplýva, že počet nakazených prudko stúpol u ľudí do 75 rokov, a to najmä medzi mladými. Zároveň sa však potvrdilo, že vyššia miera infekcie sa neodrazila na zvýšenom počte hospitalizovaných pacientov či úmrtí. Očkovaným podľa štúdie hrozí menšie riziko, že sa nakazia.

Testovanie dobrovoľníkov tiež ukázalo, že u mužov bolo o 30 % vyššie riziko nákazy ako u žien. "Môže byť za tým sledovanie futbalu, muži sú v tomto období spoločensky aktívnejší," uviedol jeden z autorov štúdie Steven Riley.

V Británii za posledný deň pribudlo vyše 32 500 nových nakazených. Ide o najvyšší počet od 23. januára, keď v krajine pomaly doznievala druhá vlna. Za nárastom nakazených je podľa odborníkov delta variant koronavírusu, ktorý v krajine prevláda. Vláda sa napriek tomu chystá od 19. júla zrušiť väčšinu opatrení, dúfa, že obyvatelia sú dostatočne chránení vakcínami. Podľa doterajších dát dostalo obe dávky už takmer 65 % dospelej populácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok