Češky môžu používať priezvisko bez koncovky - ová. Zeman podpísal novelu zákona

TA3 TASR
8.7.2021 18:06

Český prezident Miloš Zeman podpísal dvojicu noviel zákona o občianskych preukazoch, ktoré umožnia Češkám používať priezvisko v mužskom tvare, bez koncovky -ová. O podpise hlavy štátu informoval vo štvrtok hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček.

Češky môžu používať priezvisko bez koncovky - ová. Zeman podpísal novelu zákona
TASR/AP (ilu)

Poslanecká snemovňa, dolná komora českého parlamentu, schválila novelu umožňujúcu ženám zvoliť si neprechýlené priezvisko pred mesiacom.

Dosiaľ mali možnosť používať neprechýlené priezvisko iba cudzinky, ženy vydaté za cudzincov, prípadne Češky s trvalým pobytom v zahraničí. Novela zákona teraz poskytne túto možnosť všetkým ženám, a to od budúceho roka. Portál iDNES.cz ako príklad uviedol, že v súčasnosti si Češka trvalo žijúca na území Slovenska môže dať priezvisko zapísať v matričnej knihe v mužskom tvare, ale Češka s trvalým pobytom na českom území to urobiť nemôže.

Spôsobí zmätok?

Niektorí českí jazykovedci však upozorňujú, že zmena môže spôsobiť zmätok pri porozumení zmyslu. Z vety "Na čaj o páté dorazí Novák" nie je bez ďalšieho spresnenia jasné, či treba očakávať návštevu pána Nováka alebo pani Novákovej, píšu Novinky.cz.

V rámci novely zákona o občianskych preukazoch sa v čipoch dokladov objavia otlačky prstov, pravdepodobne už tento rok. Je to bezpečnostné opatrenie. Doklady majú najnovšie obsahovať aj strojovo čitateľnú časť, aby sa zabránilo ich zneužitiu a falšovaniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok